12.5.2015

Suomen kaunein piha -ohjelma

Jaa-a. Viime heinäkuun lopulla pihamme näytti melkoisen erilaiselta kuin, miltä se tulee näyttämään tänä vuonna vastaavaan aikaan. On sitten makuasia, kummasta tykkää enemmän...

Viimekesäistä viidakkotunnelmaa etupihalla ;O)
Jotkut blogilukijani ehkä tunnistivat tänä iltana puutarhamme tv:stä, vaikka se vain vilahti siellä. No, ensi viikolla on luvassa enemmän. Suomen kaunein piha -ohjelmassa on ensi viikolla vuorossa kaupunkipihat. Yhtenä pihoista on meidän pihamme.

Täytyy sanoa, että tv-ohjelman lopputulos ei jännitä, mutta se kaikki muu kylläkin: Mitä tulikaan sanottua, mille piha tv:ssä näyttää jne... Emme ole nähneet ohjelmaa etukäteen, emmekä tiedä, mitä siellä tapahtuu. Sielussani sen lopputuloksen kyllä tiedän.

Viime vuoden heinäkuun viimeisenä puutarhaamme siis kuvattiin Suomen kaunein piha -ohjelmaan. Aamulla ennen kuvausryhmän tuloa, putsasin pihaa viimeistelläkseni kuin heikkopäinen. Iso takapihamme amerikanjalopähkinä pudotteli itsepäisesti keltaisia lehtiä ympäri pihaa, joita puuskainen tuuli lennätti ympäriinsä. Olin ihan stressissä. Iltapäiväksi oli luvattu lähes myrskyä. Kiva.

No, oli siellä tuomariston vierailun aikana tai jälkeen kaatunut yksi päivävarjo ja divaanityynykin oli lentänyt nurmikolle. Tai tämä oli siis tapahtunut, kun olimme poissa. En tiedä, olivat tuomarit silloin näkemässä tuota kaaosta.

Puhuminen ohjelman teon aikaan oli minulle hieman hankalaa. Pari päivää ennen kuvauksia kielestäni oli otettu koepala. Suussani oli neljä tikkiä. Saa nähdä, miltä puhe tv:ssä kuulostaa. Se jännittää eniten. Onneksi suustani ei löytynyt mitään pahaa. Selvisin tikeillä ja säikähdyksellä.

Miten sitten jouduimme tai pääsimme ohjelmaan mukaan? Pyydettiin facen kautta. Alkuun en suostunut, sillä puutarhamme on täysin kesken. No, puutarha ei ole koskaan valmis, mutta siltikin.

Etupiha ja läntinen sivupiha oli vasta viime keväänä rakennettu. Kasvit uusia ja hakivat vielä paikkojaan. Mikään ei vielä ollut asettunutta paikoilleen ja rehevää. Paikoin taas oli lähes viidakkotunnelmaa, kun en muistanut istutusvaiheessa, mitä olin minnekin kylvänyt yms. Saattoi mennä kahdet kukkasipulit päällekkäin. Heh.

Tämän kuvan maisema viime kevään huhtikuussa. Ylempi kuva samasta kohdasta oli otettu viime elokuussa
No, se ohjelmaan rekrytoija puhui niin sujuvin sanakääntein, että suostuin sitten kuitenkin ohjelmaan. Ajattelin, ettei mitään menetä ja voihan se olla hauskaa olla mukana tekemässä tv-ohjelmaa. Niin olikin. Kuvausryhmä oli ihan mahtava. Tosi kiva päivä.

Ohjelman tuomareita emme nähneet, emmekä tienneet, keitä he olivat. Olikin aika hassua myöhemmin huomata, että yhteen tuomareista olen törmännyt täällä blogistaniassa. Hän ei ilmeisesti tiennyt käyvänsä meillä.

Sama paikka kuin aiemmissa kuvissa nyt heinäkuussa, jolloin olisi ehkä ollut otollisin kuvausaika puutarhallemme.
Melkein seuraavalla viikolla kun tuo ohjelma meillä oli purkitettu, sain idean uuteen takapihaamme. Hommat käynnistyivät siltä istumalta. Ei ole enää paljoakaan nurmikkoa. Polkuja on taasen sitäkin enemmän.

Takapihamme viime heinäkuussa

Takapihamme viime elokuussa keskellä myllerrystä

Tälle uudistetulla takapihallamme näytti tänä iltana. Jännä nähdä sama maisema heinäkuussa.
Hyötykasvi-ihminen en ole. Mieheni kylläkin. Hän ei tosin ehdi juurikaan viljelemään, joten hyötykasvit ovat minun, kukkanaisen, hoidossa. No, sen sitten tietää..

Viime kesä oli hyötykasviemme suhteen katastrofi. Kesäkuun kylmät tekivät tepposet. Myös irtomulta, jota olimme ostaneet, oli aika luokatonta. Lähinnä hiekkaa. Sen huomasi etenkin kasvimaalla. Ei tullut juurikaan satoa ja minun silmiini hyötykasvit olivat kurjia. Yleensä saamme valtavan kurkku- ja tomaattisadon. Emme viime kesänä. Tänä kesänä se vahinko on korjattu. Olen ostanut todella laadukasta multaa säkeissä. Kalliiksi tulee, mutta ei voi mitään. Satotoiveet ovat tänä kesänä korkealla, jos lämmintä riittää.

Kasvimaamme tänä iltana
Se, miksi epäröin eniten tuohon ohjelmaan lähtöä, oli sen nimi ja kilpailuluonne. Minusta jokainen puutarha on omistajiensa näköinen ja siksi ihana. Ei niillä voi kilpailla. En todellakaan ole missään vaiheessa kuvitellut, että meillä olisi Suomen kaunein piha. Meille se on rakas ja kaunis piha, mutta vieläkin ihan vaiheessa. Hyvällä matkalla olemme jo unelmiemme pihaa - sellaista, joka on meille se ihanin piha juuri tällä tontilla ja näissä olosuhteissa.

Tämän illan jaksossa oli ihan mahtavia pihoja. Ylöjärven Mutasten pihan kukkaloistoa ja hyötykasveja voi vain henkeään haukkoen ihailla ja ihmetellä. Voittajapiha ja kolmas mukana ollut olivat myös iki-ihania. Tätä ohjelmaa on ollut kiva katsoa ja nähdä erilaisia suomalaisia puutarhoja. Tykkään!


75 kommenttia:

 1. Minä olen jotenkin arvannut, että olen mukana tuossa ohjelmassa ja olen tarkoin joka jakson katsonut. On tosi ihanaa nähdä puutarhasi nyt tuossa ohjelmassa, tuskin maltan odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, SeijaAnneli. Näet tosin ihan erilaisen puutarhan kuin nyt.

   Poista
 2. Oi onnea :)
  Sinä olet kyllä ansainnut ohjelmaan pääsyn. Ihastelen vain sinun kukkakättes jälkeä :)
  Toki onhan pihat juurikin niin omistajansa kaltaisia ja omantyylisiä, vaikea on kilpailla ja onneksi ei todellisessa elämässä kuulu kilpaillakkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marika. En oikein ajattele tuota ohjelmaa omalta kohdaltani kilpailuna. Jos ajattelisin, en olisi osallistunut. Mukava kokemus.

   Poista
 3. so many fun things to do in your yard,,,,,so much beauty!
  love
  tweedles

  VastaaPoista
 4. Olet/olette kyllä huikean ahkeria! Uskomaton muutos noin lyhyessä ajassa saatu aikaan!

  Pitääkö mun nyt sitten alkaa katsomaan sitäkin ohjelmaa, olo on melkein kuin olisi "melkein sukua julkkikselle"...julkkispihalle! :D

  VastaaPoista
 5. Your garden is so beautiful, I'm so happy it will be featured but I completely understand the stress of having a garden ready to be photographed.

  VastaaPoista
 6. Ihanaa, täytyy muistaa olla tv:n äärellä, niin ja ehkä ohjelma tulee myös nauhoitettua;-P
  <3

  VastaaPoista
 7. Vau! Ehdin eilen nähdä vilahduksen ja mietiskelin: oliko teidän pihanne.
  Olemme katsoneet ohjelman jokaisen jakson.
  Mielenkiinnolla odotan ensi viikon jaksoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meidän vilahti siinä tulevan ohjelman kohdalla.

   Poista
 8. Oi, onpa hyvä, että kerroit ensi viikon ohjelmasta! Nyt on muistettava katsoa seuraava jakso.
  Ohjelmassa on tosiaan ollut ihania pihoja/puutarhoja. Usein olisin antanut enemmän pisteitä kuin tuomarit... :)
  Upeita kuvia puutarhastasi, sekä uudet että vanhemmat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minäkin olisin muutaman kohdalla antanut enemmän...

   Poista
 9. Minäkin seuraan kyseistä ohjelmaa,mutta en itsekään pidä kilpailuasetelmasta;eikö vain voitaisi tutustua erilaisten ihmisten erilaisiin pihoihin. Jokainen ohjelmaan osallistunut voisi sitten saada tuliaisiksi kenties jonkun hyödyllisen puutarhatyökalun tai toivomansa kasvin.

  VastaaPoista
 10. Ihan mahtavaa! :-) Eilen juuri ohjelmaa katsoessani mietin, onkohan pihasi mukana ohjelmassa, ja täältähän se vastaus nyt löytyi! :-D Ensiviikolla siis tiukasti töllöttimen ääressä ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ohjelmasta näkee, millaista viime kesänä oli. Nythän tilanne on jo muuttunut!

   Poista
 11. Minä myös olen ollut varma että teidän piha tossa ohjelmassa mukana on. Ensi viikolla sitten saadaan vierailla teillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Jännä nähdä. Toivottavasti ei ole ihan täystyrmäys!

   Poista
 12. Pitää muistaa katsoa ja pidetään peukkuja että pääsette jatkoon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein usko jatkoon..., eikä se haittaa. En lähtenyt kisaamaan.

   Poista
 13. Kiva, kun kerroit mukanaolosta ohjelmassa. Hienoa, että olette mukana. Täytyy ehdottomasti katsoa ohjelma. Kyllä puutarha onkin monelle rakas harrastus. Ohjelmasta saa myös kivoja vinkkejä omaan tekemiseen, vaikka oma piha onkin suhteellisen pieni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Minusta formaatti olisi kivempi ilman vähän väkinäistä kilpa-asetelmaa.

   Poista
 14. Voi miten ihanaa, onnea paljon <3 Ohjelma pitää katsoa. Tuo on hämmästyttävä muutos noissa kuvissa välillä huhtikuu-heinäkuu. Olet oikea taikuri, puutarhakeiju!

  60luvunnahkahousut.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, no keiju tuskin sentään! Jatkuvaa painonhalintaa ;)

   Poista
 15. Pitääpä katso upeaa puutarhaasi televisiosta.

  VastaaPoista
 16. No vihdoin. Silmät tapilla olen tuijottanut ohjelmaa ja aina pettynyt, kun ei vieläkään ole teidän vuoro :).

  Voin hyvin kuvitella, että itsensä näkeminen telkkarissa jännittää. Etenkin kun varmaan kaikki se mitä sanoo tai tekee, menee siinä kuvaushetkellä vähän sumussa. Tai ainakin niin mulle varmasti kävis, kun jännittäisin.

  Jännää, mutta kivaa. Ja olkoot tuomareiden mielipiteet millasia tahansa, niin sanonpahan vaan, että teidän piha on ihana ja just niin teidän näköinen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Annukka. Alussa jännitti. Lopussa taisin olla liiankin rento!

   Poista
 17. Hieno juttu! Täytyy muistaa tallentaa ensi viikon ohjelma. En ole ehtinyt nähdä siitä kuin vain yhden jakson, aina on ollut jotain muuta.

  VastaaPoista
 18. Teillä on niin upea piha, saisi kyllä päästä finaaliin!
  Pitää muistaa kattoa ensi viikolla tuo ohjelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sari. Finaaliin en oikein usko, kun olen seurannut tuomariston valintoja.

   Poista
 19. Voi vitsit, kuinka jännää :) Toivottavasti ehdin katsomaan jo tänään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän piha on ohjelmassa ensi viikolla. Tällä viikolla oli ihan mahtavat puutarhat.

   Poista
 20. Jännittävää!
  Mutasen pariskunnalla oli hieno puutarha ja vielä upeampi tavoite "Pysyy pää ja kroppa kunnossa!" :o)

  VastaaPoista
 21. Olen katsonut joka jakson, sillä puutarhaohjemat uppoavat luonnollisesti ;) Minäkään en niinkään pidä kilpailuasetelmasta, katselisin mielummin esittelyjä toisten puutarhoista. Nykyään kaikesta pitää kait sit kilpailla. Varmasti ollut jännittävää, mulla ei ikinä riittäis kantti mennä mukaan tuommoiseen. Olen niin itsekriittinen. Innolla odotan tuota jaksoa, pääsee kunnolla näkemään teidän puutarhaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tuossa ohjelmassa mitään menetä, jos osallistuu. Korkeintaan maineensa!

   Poista
 22. Ensi viikon Kaunein piha -ohjelma on laitettu kalenteriin. Ihana päästä seikkailulle upeaan puutarhaanne. Peukut pystyssä, toivottavasti voitatte kisan, voitto tulisi niin oikeaan osoitteeseen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, ei voiteta. Tuskin ollaan jatkossakaan. Mutta oltiinpa mukana joukon jatkona. Ohjelman teko oli tosi kivaa! Luulin, että pyörtyisin kameroitten edessä, mutta vielä mitä. Ihan alussa jännitti ja sitten taisin olla liiankin letkeä...

   Poista
 23. Mä kattelen aina nuopuutarhaohjelmat hiukan viiveellä. Tallennan kaikki ohjelmat ja sit katson ne kun itsellä on aikaa. Ensi viikolla onkin iltavuoro et vois sit illan päätteksi katsoa tän ohjelman.
  Onhan nuo tuomarti tossa ohjelmassa antaneet pisteitä sellaselle pihalle kun itse ei tykännyt. Jos yleisö sais päättää joka ohjelman voittajan niin tulos vois olla erilainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on mullakin ollut muutaman pihan kohdalla ihan eriävä mielipide tuomareihin nähden. No, nämä ovat näkemyksiä ja kunkin jakson voittaja on kolmen ihmisen näkemys. Ei kannata ottaa liian vakavasti.

   Poista
 24. Minäkin olen kuin tatti telkkarin ääressä tuon ohjelman tullessa. Bongasin sinun pihasi jo ensimmäisissä esittelyjaksoissa aikanaan:) Olen aina karttanut kaikenlaisia kilpailuja, kun se kauneus on aina katsojan silmässä. Mutta on kiva seurata, miten erilaisia ja kauniita pihoja onkaan olemassa. Sen olen pannut merkille, että minun mieleiseni pihat saavat lähes järestään huonot arvosanat. Onnittelut mukana olosta, rohkea veto! Jännityksellä odotan ensi tiistaita:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama havainto. Tuomarit eivät tainneet tykätä kovin romanttisista tai kukkaisista pihoista. Meillä ei siis varmaan mennyt kovinkaan hyvin. No, eipä tuo haittaa. Lisää vaan tulee kukkia ja romantiikkaa meidän pihalle!

   Poista
 25. Jeee! Onneks menee talletukselle. :)

  VastaaPoista
 26. Vaikea sanoa mikä on olisi Suomen kaunein piha. Kun jokainen piha on yksilönsä ja puutarhurinsa näköinen. Pitää muistaa katsoa ensi jakso! Ihailtavaa rohkeutta lähteä mukaan. Meillä on taloa kyselty muutaman kerran kuvattavaksi lehtijuttuun, mutta en ole vielä uskaltanut lähteä kuvauksiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän noissa jutuissa yleensä mitään menetä. Kokemus karttuu.

   Poista
 27. Hyvä kun kerroit. Pitääkin ensi viikolla istua töllöttämään ohjelma kunnolla:)

  VastaaPoista
 28. Kiva kun olet mukana, katson kyllä senkin jakson mielelläni:)

  VastaaPoista
 29. Suomen kaunein piha ohjelmasta olen minäkin katsonut joka jakson ja ihastellut toinen toistaan upeampia puutarhoja. Totean, kuten konnadonna tuossa edellä, että minunkin suosikkejani on pudonnut pois raadin arvostelussa. Olen odottanut myös, koska pihanne on vuorossa ja toivotankin paljon onnea koitokseen. Hatunnoston arvoinen rohkea teko.

  VastaaPoista
 30. Ihanaa <3 Täytyykin katsoa tuo ohjelma ja ihastella kaunista puutarhaanne <3

  VastaaPoista
 31. Kyllä vaan tunnistin pihanne pienestä välähdyksestä, onpa jännää päästä ensi viikolla pihallenne!! Täällä pidetään peukkuja, vaikka olet kyllä juuri niin oikeassa siinä että kaikki pihat ovat kauniita ja jokaisen oman näköisiä...joten kukapa sen sanoo mikä on oikeastaan se kaunein piha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Minusta kodeilla tai pihoilla vaan ei oikein voi kilpailla. Ovat asukkiensa näköisiä. Olisi tylsää, jos pitäisi asettua johonkin tiettyyn muottiin.

   Poista
 32. Onpa mahtavaa päästä pihaanne katselemaan ihan "livenä". Kiva odottaa ja onnea! tv Liisa

  VastaaPoista
 33. Liityn katsojakaartiin, onpa ihana nähdä puutarhasi ja pidetään peukkuja että jatkoon pääset. Puutarhasi on vaan niin ihana!!!!!

  VastaaPoista
 34. Pitää muistaa katsoa. Kiva kun kerroit! Kyllä vaan on ollut mukava katsella noita ohjelmia. Jokainen on kyllä omalla tavallaan kaunis, tietysti "rahalla saa ja hevosella pääsee", mutta jokainen tietysti tekee itselleen pihaa miten haluaa.

  VastaaPoista
 35. Seuraan myös ohjelmaa, joka jakso katsotaan. Täytyy katsoa seuraavakin ellei tule muuta, nauhalle vähintään! Mielenkiinnolla aloin odottaa jaksoa. Koska minusta tuo viidakko näyttää hurmaavalle! :) Samaa olen vähän aatellu etten niin tykkää tuosta kilpailu-formaatista.. Toki ennen vanhaakin on kilpailtu kaunein piha titteleistä.. Mielenkiinnolla jään odottamaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllähän tuo jännittää nähdä. Hauska nähdä oma piha muitten silmin. Varmaan saadaan vinkkiä.

   Poista
 36. Mielenkiinnolla odotan seuraavaa puutarha-jaksoa! Vaikka olisi kuinka kiire, puutarhaohjelmat yritän aina katsoa. Niistä saa kivoja vinkkejä ja voi kuinka upeita pihoja Suomesta löytyykään.
  Onnea kisaan, ja vaikka voittoa ei tulisikaan, olettepa päässeet kuitenkin mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Minusta on ollut mahtavaa katsoa toisten pihoja. Jos kukaan ei uskaltaisi suostua ohjelmaan, ei olisi katsottavaa.

   Poista
 37. Hieno juttu päästä mukaan ohjelmaan! Istun kyllä tiukasti tuolloin ruudun ääressä :)

  VastaaPoista
 38. Hienoa kun lähdit mukaan. Pihanne on vain entisestään kaunistunut. Ohjelmassa en tykkää tuomareiden valintaperusteista, tuntuu ettei heille kelpaa mikään. Yleensä ei oma suosikki pääse jatkoon. Vertailu on vaikeaa kun pihoja on niin monenlaisia. Kaikista löytyy jotain kivaa jota voi soveltaa itselle. Minäkin kannattaisin enempi vain tutustumiskäyntejä ja kauniiden pihojen esittelyä. Pihoja on mahdotonta laittaa paremmuusjärjestykseen ja silloinkin eri tyylisillä pihoilla pitäisi olla omat sarjat.

  VastaaPoista

Kaikki kommentit ilahduttavat. Kiitos vierailustasi blogissani!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...