Voiko v-tukseen kuolla?

Tämä on nyt tällainen avautuminen...


Mulla on ollut toukokuusta asti oikea jalkoterä tulehtunut. Tulehdus johtuu selkärankareumastani. Kaksi varvasta on pöhössä ja jalkapohjassa on "vesipallukka".

Soitin aamulla reumapolille. Jätin soittopyynnön. Kun vastausta ei kuulunut, kävin polilla kauppareissullani. Tiesin jo mennessäni, että reissu on turha. Niin oli. Ei ole aikoja. Olisin tarvinnut kortisonipiikin ja se olisi vienyt noin viisi minuuttia ja helpottanut elämääni kovasti. Viittä minuuttia ei tänään eikä tulevina päivinäkään heltinyt. Käskettiin mennä työterveyteen tai terveyskeskukseen. Just joo - ei kiitos!

Työterveyteen on yli kuukauden jono ja sanotaanko niin, ettei aiempia aina niin hyviä kokemuksia. Yksi poikkeus vahvistaa säännön.

Terveyskeskuksessa minua on joskus ronkittu niin, että nivel on tullut kahta kipeämmäksi. Ensin vähän taivutellaan ja tutkitaan ja sitten etsitään piikillä sopivaa nivelrakoa pistokseen. Tai sitten ei. Lähetetään kotiin ja käsketään syödä Buranaa. No, terveyskeskuksestakin on hyviä kokemuksia yhden lääkärin kohdalta, mutta hänelle on mahdotonta päästä.

No, entäs yksityinen? Sinne on kuukauden jono myös.

Viisi minuuttia olisin tarvinnut saadakseni apua. Se oli liikaa pyydetty. Mielestäni en ole reumapolia kamalasti kuormittanut. Joskus niin vähän, että minut potkittiin sieltä kirjoilta pois. Takaisin oli vaikea päästä, uskokaa pois! No, enpä rasittanut taaskaan, kun ei annettu. Seuraava aikani polilla on joulu- tai tammikuussa. No, tätä menoa, ehkä sitten on jotain hoidettavaakin, kun apua ei saa silloin, kun vaiva on vielä helposti hoidettavissa. Näin EKSOTE panostaa työikäisiin. Kuntoutusta en ole koskaan pyytänyt, eikä ole kyllä tarjottukaan. Yhden piikin pyysin, sitä en saanut. Ihan heti en pyydä mitään.

Näillä mennään. Oma apu - paras apu. Buranaa ja hymy huuleen. Antaa olla. Vedetään jalkaa perässä ja huumataan nuppi.

Niin... ja vetosin vielä kivuillani siihen, että viikonloppuna on kaksostemme rippijuhlat ja olisi kiva olla muissa kuin aamutossuissa. Ei auttanut. No, mitäpä siitä. Vähistä sukulaisistamme kolme vaivautuu paikalle, joten paineita asunkaan suhteen ei kamalasti ole. Onneksi muutama mukava ystävä ja tuttava tulee.

SOTE-uudistukselle on todellakin tarvetta. Rahat on tainnut mennä suunnitteluun.
Asenne ratkaisee - palveluasenne, josta maksetaan.

KIITOS - ANTEEKSI - JA NÄKEMIIN!

90 kommenttia

 1. Olipa kurjaa, kun et saanut piikkiä ja vaiva olis helpottanut!
  En ymmärrä minäkään tuomosta, kyllä uudistuksille on tilaa!
  Toivottavasti Buranalla helpottaa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin sanoa, ettei juurikaan helpota. Korkeintaan hetkeksi.

   Poista
 2. Tosi kurja tilanne. Luulisi reumapolilla juuri olevan akuuttiaikoja, koska eihän reumasairaudet tule kellon kanssa. Minä kuulun eri sairaanhoitopiiriin ja oma nivelpsorini on tk:n erikoislääkärin hoidossa ja eräänä heinäkuuna jouduin hakemaan tk:n päivystyksestä kortisonipiikkiä. Silloin sain sen ihan asiantuntevasti nilkkaani, koska kandi onneksi haki pätevämmän lääkärin paikalle. Olen muulloinkin kuullut, että sillä seudulla on tosi huonosti yksityiselläkään sektorilla muidenkaan alojen erikoislääkäreitä heinäkuussa paikalla. Onko lähiseuduilla yhtään reumatologia yksityisellä puolella vapaina? Burana ei oikein kyllä auta, muuta kuin saa kivulta nukuttua, mutta mitäänhän se ei hoida. Minun peruslääkitykseni on nyt pitänyt suurin piirtein nivelet kunnossa. Iho taas reagoi nopeammin stressiin lääkkeistä huolimatta.

  VastaaPoista
 3. Piti vielä sanoa, että yritä etsiä edes lähiseuduilta apu, minulla oli pitkään jänteessä tulehdus, ja sainkin sitten sellaisen möykyn kasvamaan jänteen ja luun kiinnityskohtaan.. Ei kamalan kiva kantapäässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terveyskeskuksessa on yksi reumalääkäri. Ilmeisesti lomalla hänkin, koska reumahoitajan puhelin meni "lomavastaajaan". Yksityispuolella vastaanottaa reumapkl:n lääkäri hyvin harvoin. Kerran yritin hänelle sitä kautta ja jono olisi ollut 1,5 kk:tta. Tää on tätä, kun täällä itärajalla asuu. Pitäisi asua Kehä kolmosen eteläpuolella. Hitto, kun muutin tänne aikoinaan takaisin! On mulla Buranan lisäksi vahvoja reumalääkärin kipulääkkeitä, joita saa ottaa yhden yöksi. Hyvin nukuttaa. Punkkuhoitokin auttaa - nukkumiseen. Välillä myös otsikon vaivaan. Tuo sun möykky kuulostaa pahalta. Jänne paksunee, kun on tarpeeksi kauan tulehtunut. Mulle meinasi käydä akillesjänteen kanssa samalla tavalla.

   Poista
 4. Ja me muka eletään hyvinvointi valtiossa. kanttia kans. Et paljon pyytänyt, etkä sitäkään vähää saanut. Aivan älytöntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä osa meistä elää. Ne, jotka älyävät asua pääkaupunkiseudulla. Täällä idässä olet tässäkin asiassa metsässä.

   Poista
 5. Eikö yksityiseltä saa aikaa ?? Mulla leikattiin luomi kaulalta vartissa kun vain menin näyttämään..... Kysy pulssista. Ei kait ketään nyt tuolleen voi jättää kipuineen. Siskollani sama sairaus ja tiedän kyllä mitä sen kivun minkä se aiheuttaa.
  Tsemppiä juhliin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä Pulssi? Täällä on pari pientä lääkäriasemaa ja suurin osa yleislääkäreitä. Yksityisellä tiedän olevan yhden ainoan reumalääkärin, joka ottaa tosi harvoin vastaan. Näin täällä!

   Poista
 6. Tsemppiä sinulle, kivun kanssa ei ole mukava elää. Välistä tuntuu että julkinen terveydenhuolto säästää ja säästää ja apua ei saa.
  Paljon iloa ja onnea teille kaikille rippijuhliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuta. Tsemppi on tarpeen. Pienen piirin kesken juhlitaan rakkaita lapsia.

   Poista
 7. Raivostuttaa puolestasi. Olisit todella tarvinnut sen piikin. Suomessa nykyisin kummallinen mentaliteetti, hoitoa ei saa ja rahat uppoavat turhaan byrokratiaan. Minun tuntemat reumapotilaatit ovat joutuneet pakosta turvautumaan yksityispuolen hoitoon ja se maksaa. Törkeää. Halit sinulle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kun täällä olisi edes yksityinen, vaan kun ei ole sitäkään! Toisin oli silloin, kun asuin Hesassa. Hoitoon pääsyssä ei ollut mitään ongelmaa. Kyllä ihmiset ovat todella eri arvoisessa asemassa eri puolella Suomea.

   Poista
 8. No voi iso VEE miten törkeää, mutta tuota se taitaa olla jokapaikassa, kiire, kiire piittamattomuus. Mitä meistä sairaista.
  Mie toivon ihan sydämestäni että saat apua, muuten ei tämä neuvo ota jos ei annakkaan, koita siihen jalkaasi kaalinlehti käärettä. Murskaa kaalin lehtien rakenne kaulimella, laita ne jalkaasi vasten, sitteen leivinpaperia ja lopuksi side. Tää on vanha konsti jolla mummoni aikoinaan hoiti vastaavia vaivoja, kaalinlehdissähän on luonon kortisoonia.
  Jos neuvoni ei toimi niin toivotaan että halaus auttaisi edes hetkeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos neuvosta. Mun tätitini käytti tuota hoitoa aikoinaan polviinsa, joihin tuli vettä nivelrikon vuoksi. Alkuvaiheessa auttoi. Mulla on itse asiassa ollut ko. kääre joskus polvessa. Hali takaisin!

   Poista
 9. Tiedän tunteen vähän turhankin hyvin! Mä oon niin paljon mahani takia nyt lähiaikoina, että odottelu käynyt tutuksi. Yksityinen oli ainoo mihin pääsi nopeasti, mutta kalliiksi tuli. Jaksamisia sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuttu juttu. Tätini yritti päästä pitkään magneettikuvaukseen julkiselta puolelta, vaan ei. Yksityisellä pääsi ja kalliiksi tuli. Sitten sai jatkohoidon julkisella.

   Poista
 10. Tällaiset jutut saavat mut suorastaan raivon valtaan nykyään. Suomen terveydenhuolto on rikollisen surkeaa. Saas nähdä kuinka mun käy, kun haluaisin aloittaa LDN lääkityksen psoriini sillä uhkaavasti on alkanut myös nivelet oireilemaan. Kannattaa tutustua tuohon LDN hommaan, koska siitä on saatu todella hyviä tuloksia autoimmuunisairauksien hoidossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo LDN on ihan uusi juttu mulle. Kun googletin, sain vastaukseksi vain alkoholiongelmien hoitoa. Mulla on Enbrel-piikit lääkkeenä. Sikakallista biologista lääkettä. Ei tunnu nyt auttavan. Joskus ollut sytostaattia ja siitä tuli pahoinvointi. Kullasta tuli ihottuma. Sulfasta pahoinvointi. Klorokiniini ei auttanut. Joo-o. Tää on niin kausittaista. Voi mennä vuosia, ettei ole vaivoja ja sitten taas on.

   Poista
  2. Joo se naltrexone on endorfiinisalpaaja, mitä käytetään opiaattivieroituksessa. Annostus narkkareilla on 50µg ja autoimmuunisairauksien hoidossa 1-4µg eli sama lääke, mutta pienemmällä annoksella buustataan elimistön omaa endorfiinituotantoa, mikä autoimmuunityypeillä on heikkoa.

   Poista
 11. Tuollaistakin julkinen terveydenhuolto on. Jos kätevästi saisi piikin, niin kaikki olisivat tyytyväisiä, mutta kun ei.

  Sitä ihmettelen, että yksityisellekin sellainen jono siellä. Oliko kyseessä joku erikoislääkäri? Täällä saa yksityiselle terveysasemalle (Dextra) ajan samalle tai seuraavalle päivälle. Minä hain kortisonipiikin jalkaani yksityiseltä vuosi sitten, kun julkisella ei saanut. Usein ei voi käydä, liian kallista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää on peräkylä. Täällä on jono joka paikkaan! Joo, reumalääkäri, joita on kai tasan yksi yksityisellä puolella ja ottaa harvoin vastaan potilaita. Ei ole täällä Dextraa. Jep, kallista on.

   Poista
 12. Voi plääh.
  Kaverilla terveyskeskuksessa sijainen totesi, ettei tämä tarvitse reumaan niin kovia kipulääkkeitä, ja että ei kuulemma hänellä edes ole reumaa! Siinä sitten taas taistella että pääsi takaisin reumapolille kun "ei ollut reumaa".

  Eikö ne usko että reuma on aika v-mäinen sairaus vai mikä siinä on? Joskus tulee mietittyä, että onko kaikki kiire edes kiirettä vai onko se vastapuolellakin vain v-tutusta. Paha sanoa.

  Noita kaalinlehtikääreitä käytetään synnärillä rintatulehdukseen, ja muistan joskus tehneeni hevosille kaalinlehtikääreitä jalkoihin. Mutta en tiedä auttaako se reuman aiheuttamaan voimakkaaseen tulehdukseen.

  Mitä tässä voi toivottaa, koita jaksaa vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kai tuo kaali auttaa jossain vaiheessa, kun tulehdus ei vielä ole kovin paha. Tädilläni se joskus toimi. Joo, tuo kiire on herättänyt joskus minussakin ajatuksia, kun olen menoa odottamassa seurannut.

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Kiitos, Tiina. Piti päästellä höyryjä. Alan kohta olla vaarallinen ympäristölleni...

   Poista
 14. Voi ei sentään! Voimia, ja toivottavasti apu nyt jotakin kautta tulisi.

  VastaaPoista
 15. Sairaanhoitopolitiikka on niin turhauttavaa. Toisaalta sanotaan, että pitää hakea apua ajoissa, mutta apua ei kuitenkaan ole saatavilla. Erikoislääkäreille voi yksityiselläkin puolella olla pitkät jonot. Buranasta ei paljon taida olla noissa kivuissa apua, se rikkoo vain sisuskalut pitkään syötynä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se rikkoo. On mulla vahvempaakin kamaa, mutta sitä ei saa käyttää pitkiä aikoja. Ei tosin Buranaakaan. Kipulääkkeet voivat vielä laukaista punajäkälän oireilemaan, jonka sain tautilistaani viime kesänä. Silloin löytyi, kun epäiltiin suusyöpää ja otettiin suusta koepala. No, onneksi oli vain punajäkälä. Meikä keräilee näitä autoimmuunitauteja. On mulla mahakatarrikin. Heh. Kipulääkkeet eivät sitäkään auta!

   Poista
 16. Harmittavainen juttu! Toivon kestämistä ja sitä että saat pikaisesti avun. Mutta eivät vain työikäiset kärsi näistä jonoista, kyllä se pitkä aika kun pitää odottaa että pääsee kovan kivun takia hoitoon ja se kyllä ottaa päähän kipupaikan lisäksi ellei se sitten ole pää:) Terveydenhuollosta leikataan edelleenkin ja sosiaaliturva mitätöidään kokonaan, vaikka maksamme yhä edelleen veroja juurikin niiden ylläpitämiseksi. Jännä että privaattipuolellakin on noin pitkä jono.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En saa apua. Se on varma. Privaattipuolella on jono, koska siellä on yksi reumalääkäri, joka ottaa harvoin vastaan. En ole nyt tilannetta tutkinut, ottaako hänkään enää.

   Poista
 17. The translation was difficult to understand Satu but I am guessing that you have a medical problem and are suffering from pain. I gathered that you could not get any treatment for it, but do hope that soon you will be feeling much better and that you will receive the help you need.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. You're guessing right. I didn't get any help or treatment, when I tried to have some. I have ankylosing spondylitis and problems with my right foot. This isn't the first time, when I don't get any treatment.

   Poista
 18. No voihan kökerö, ei oo reiluu!!! Jaksuja nyt kuitenkin ja voima hali täältä!

  VastaaPoista
 19. Kyllä on niin syvältä. Meill yksityisell pääsee melko hyvin. Työterveyteen ei juurika ja sillonki kysellää kaikkii olematont.
  Lonkkakipusena sain orttopedin kolmessa päivässä. Toivottavasti jostakin nyt saat apua ei voi noin vaa buranall hoitaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin pääsee joillekin lääkäreille hyvin yksityisellä. Jos on erikoislääkäristä kyse, on hankalampaa. Mun on myös vaikea tajuta, että kun olen reumapolin asiakas ja sanotaan, että soita kun on ongelmia, niin saat apua. Ei ole vielä tämä lupaus täyttynyt. Ei ole eka kerta, kun apu evätään. Pitäkööt polinsa!

   Poista
 20. Tsemppiä Satu. Varmasti turhauttaa tuollainen, Jos yhtään lohduttaa, niin keskimmäise ylppäreitä ennen putosi juomalasi juuri oikean jalan ukkovarpaalle js kynsi meni mustaksi.. Ei pidetty juhlakenkiä, ei. Varvassandaalit oli meikäläisen juhlakenkinä tuona päivänä. Muuten käytin reinoja silloin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä nuo kengätkään niin harmita. Joudun aina pitämään rumia kenkiä. Eniten riepoo, että koko kesä on mennyt enemmän tai vähemmän ontuessa. Apua en ko. polilta ole saanut aiemminkaan, kun olisin tarvinnut. Keitä lie siellä hoitavat? Pitäisi kai olla jotenkin vaikutusvaltainen henkilö, että pääsisi hoidettavien piireihin...

   Poista
 21. No voihan v.... Ei voi olla totta, ettei muutamaa minuuttia löydy todella apua tarvitsevalle.
  Toivon, että saat apua, eihän kukaan kestä jatkuvaa kipua. ♥

  VastaaPoista
 22. No onpa tylyä toimintaa. Suomessa on pelottavaa sairastua, kun apua ei saa. Varmaan vielä vaikeampaa näin heinäkuussa, kun koko Suomi viettää lomaa. Toivottavasti saat apua ja juhlatkin sujuvat mukavasti. Voimia ja tsemppiä sulle.

  VastaaPoista
 23. Kerrassaan käsittämätöntä, varsinkin kun on jo polin asiakas ja sairaushistoria tiedossa! Pitäisikö sitten valittaa enemmän ja todella usein... Jos vain hermot antaa periksi, niin aloita päivittäinen soittorumba kysyäksesi mahdollisista peruutusajoista - eiköhön jossakin vaiheessa oteta huomioon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin kai pitäisi. Yritän nyt lepäillä ja ottaa yöksi kipulääkkeen.

   Poista
 24. Voimia ja tsemppiä rippijuhliin!
  Tuo terveydenhoidon monimutkaisuus ja toisaalta epätasaisuus on ärsyttävää. Asuimme ennen isommalla paikkakunnalla, siellä oli turha luulo päästä lääkäriin, edes lasten. Aina oli turvauduttava yksityiseen palveluun.
  Nyt pienemmällä paikkakunnalla meillä on erinomaisesti toimiva pieni terveysasema, jossa toimii myös hammashoito. Mutta se onkin ollut lakkautusuhan alla muutaman vuoden. Toimii varmaan päättäjien mielestä liian hyvin. :(
  Onnea lapsillesi ripille pääsyn johdosta! Ja toivottavasti saatte viettää ihanat juhlat kaikesta huolimatta.

  VastaaPoista
 25. Tämmöistä täällä meillä rakkaassa koto SUOMESSA on ...rumasana!
  Kyllä apua saavat ne joilla on rahaa tai ne jotka on laitapuolen kulkijoita.MUTTA me tavalliset tallaajat,ei ruikuteta turhasta,tehdään työmmme mutta jos apua pyydetään sitä ei varmasti heru!MURR..
  Olet varmaan tutustunut luontaistuotteisiin ym....vilkaiseppa Paula Heinosen juttuja.Olin keväällä hänen luennollaan,ihme tyyppi-hyvässä mielessä ;) SUOSITTELEN! Tsemppiä sinulle <3

  VastaaPoista
 26. Kamalaa, tuntuu pahalta puolestasi :(. En ymmärrä miksei paria minuuttia sinulle olisi voinut suoda antamalla se piikki. Nyt kesällä muutenkin taitaa lääkäreitä olla lomilla, toivottavasti saat ajan vaikka yksityiseltä lomakauden päätyttyä viimeistään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kaikki tuntuvat olevan lomilla. Lääkärien koulutusmääriä pitäisi lisätä.

   Poista
 27. aivan aiheesta kirjoitit, kyl tuollainen laittaakin v:tamaan, onneksi siihen ei sentään kuole! tsemppiä, toivon kaunista säätä viikonlopun rippijuhliin, onnea Teil kaikille:))

  VastaaPoista
 28. Kyllä Suomessa on mennyt kovaa kyytiä alas terveydenhoito :( Apua ei heru... Tsemppiä ja paranemista sinulle <3

  VastaaPoista
 29. Nii just! 5 minuuttia! Siinä kun sanoo ettei ole aikoja olis jo sen tehnyt... Hellppo sanoa että kaikki pääsevät hoitoon kun puolet ihmisistä kääntyy jo ovella pois :) . Tuttua minullekkin.. Paitsi että riitelevät kuka hoitaa....

  VastaaPoista
 30. No johan on!! Ja voisin veikata, että sut on luokiteltu "niin reippaaksi", että pärjäät kyllä ilman apuakin. Grrrr... Itse sain kuulla saman jälkikäteen, kun olin ensin 2,5 vuotta kärsinyt kipuhelvetistä, mutta en koskaan osannut vaatia lääkäreiltä esim. sairaslomaa, koska en ole sellaseen tottunut ja ajattelin, että kaipa lääkärit paremmin tietää. Enkä saanut kipulääkettäkään, joten muutamia tuhansia Buranoita sitten osteskelin apteekista vaikkei niistäkään mitään apua ollut. Ja jälkikäteen tosiaan sain selitykseksi, että vaikutin niin "reippaalta". No kyllä kai, kun koitin parhaani mukaan kasata itseni, etten olis romahtanut heti ovella.

  Todellakin ärsyttävää! Toivon, että sun vaiva jollain ihmeen konstilla helpottuu. Ja kaikesta huolimatta toivottelen oikein kivoja juhlia <3.

  PS. Kaikkien niitten lapio- ja kottikärryhommien perusteella en olis kuuna päivänä voinut kuvitella, että kärsit reumasta. Sitkeä sissi olet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih. Varmaan tuo jalka siitä kevään kottikärryrallista tulehtuikin. On ollut enemmän tai vähemmän sökönä toukokuusta asti. Toisinaan kroppa kestää vaikka mitä, toisinaan ei.

   Poista
 31. Aaarghhhh hermohan tuossa menee.... Sitä niin turhautuu, kun tietäisi miten pieni juttu, aivan pikakäynti ja se apu olisi siinä, mutta ei.... Voi Satu zemppiä!!!!! <3

  VastaaPoista
 32. Voi kurja! On alueissa eroja, täällä pääkaupunkiseudullaan ei pääsisi terveyskeskukseen pitkien jonojen vuoksi, mutta yksityiseltä järjestyisi aika samaksi päiväksi.

  VastaaPoista
 33. Tiedän tuskasi ja tuskastumisesi. Äitini taistelee reuman kanssa eikä se riittänyt kun jokin lääke aktivoi kaupanpäällisiksi vielä psorinkin. Nyt äitini iho on kokoajan tulehtunut ja jalkapohista valuu keltainen visva. Apua saa joksus ja joskus taas ei mutta silti mikään ei auta kipuihin. Tsemppiä sinulle ♡

  VastaaPoista
 34. Todella kurja juttu! Kun kipu ottaa yliotteen, keskittyy elämä pelkästään siihen, mistä saisi apua. Ja kas kummaa, suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ei annakaan apua! Toivotan sinulle voimia ja sisua, vaikkeivät ne kipuun valitettavasti autakaan.

  VastaaPoista
 35. Kokeile temgesic:iä on vapautunut huumereseptistä ja sitä voi kirjoittaa yleislääkäri. On hyvä kun ei ärsytä mahaa se kun laitetaan kielen alle ja tehoaa noin vartissa. Heinolan reuman alasajon jälkeen on reuma sairaat jäänyt ihan heitteile vaikka muuta luvattiin. Tk:ssa ei ole lääkäriä joka osaa pistää ja loput ronkkii neulalla vain paikat kipeäksi. Ajan kanssa noita uusia sairauksia tuppaa tulemaan ja sille ei mahda mitään. Tsemppiä ja hyvää loppukesää kaikesta huolimatta.

  VastaaPoista
 36. Anteeksi. Unohdin vastata otsikon kysymykseen. Ei voi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tuo ronkkiminen on niin totta! Juuri siksi en mene työterveyteen enkä terveyskeskukseen. On ronkittu! Hyvää kesää!

   Poista
 37. Varmaan harmittaa, ja sattuu, mutta ärsyttävän tuttuja nuo tuntemuksesi on valitettavasti! Ja muka hoitoonpääsyä pitäisi helpottaa, koskahan? Ei uskoisi että yhden piikin laitto kauaa kestää, paitsi aloittelijalta, mun enkka on puoli tuntia! Työterveyden lääkäri säikähti kun piti alkaa mulle tekemään polvipunktiota ja laittamaan tilalle kortisonia: desinfioi polven, laittoi leikkausliinan, etsi leikkaussalitussia että voisi merkitä pistopaikan ja toinen lääkäri passasi. 6 pisto osui oikeaan, vähän sapetti ja naurattikin sitten lopulta, ja kysyin monta polvipiikkiä olet laittanut - eka kerta, jotenkin arvasin. Terveyskeskukseen en mene, täällä Tampereella on hyvä paikka missä käyn ja ajan saa kohtuudella, omalle ortopedillekin, harmi että joudut odottamaan, kipu on kurja kaveri ja luukipu vielä kurjempi, kenenkään maha ei kipulääkkeitä loputtomiin kestä ja maksa riittävää punkkuhoitoa, unen sillä kyllä saa!

  Oikein ihanaa rippiäispäivää Teille ja onnea vanhemmillekin! Harmi että sukulaisia ei tule montaa, rakkaat ystävät usein ovat rakkaampia kuin sukulaiset. Meillä on toisinpäin, joskus ajattelin kutsua lasten juhliin vain sisarukset (3) ja heidän kotona asuvat lapset (jokunen), mutta hepä olivatkin ajatelleet että tarkoitin heidän kaikkia lapsiaan ja lasten puolisoita ja lapsia (monta), ja kun olin kerrankin laittanut kohtuudella tarjottavaa, onneksi hiukan ylikin, alkoi autoja lappaamaan pihaan - tuli ja tuli letkana - yksi meidän lapsista meni ikkunaan päivystämään ja laskemaan tulijoiden määrää, yksi kantoi kuppeja lisää pöytään, toinen taitteli servettejä ja kolmas sulatteli pakkasesta lisää leivonnaisia. Valmensin oman perheen, ettei kukaan saa ottaa pöydästä mitään ennekuin vieraan ovat kaikki saaneet otettua. No kaikki riitti ihan kohtuudella mutta oli melkoinen yllätys, vieraita melkein 40!

  Toivottavasti aurinko on suosiollinen ja paistaa kauniisti juhlissanne!

  VastaaPoista
 38. Siis minäkn unohdin vastata tuohon kysymykseen! Ei siihen harmitukseen voi kuolla, se vain kasvattaa sisua, itsepäisyyttä ja usein myös taistelutahtoa, adrenaliinia siis antaa ja sillä voimalla sitten ne muurit kaatuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, teillä on ollut porukkaa! Meillä ei montaa sukulaista ole...

   Poista
 39. Et voi siihen kuolla! Mutta kyllä harmittaa tollanen, kerrassaan. Paranemisia sinulle ja kaikesta huolimatta ihanaa rippijuhlaa

  VastaaPoista
 40. Tää on tuollaista siis kaikkialla eikä vain täällä päin :/ Voi harmistus :( Toivottavasti buranalla jalkasi parantuisi vaikka taitaa kyllä sen kortisonin vaatia .....Mukavia rippijuhlia ja iloista viikonloppua <3

  VastaaPoista
 41. Lástima la mala traducción no me dejó leer bien de que se trata tu enfermedad, pero ya te puse en oración para que mejores pronto. Me encanta tu blog, tu jardin, tus perros, adoro ese jardin cerrado con cortinas blancas!!!!! Que mejore tu salud muy pronto!

  VastaaPoista
 42. Voi ei! Tuo tilannehan on aivan kamala... Tsemppiä, muuta en nyt osaa tähän sanoa. :)

  VastaaPoista
 43. Voi ei. Todella ikävä kuulla. On ikävää, kun akuuttiongelmissa ei apua saa. Mistä sitä voi tietää kuukausia aiemmin, että tulee ongelmia terveyden kanssa. Tsemppiä.

  VastaaPoista
 44. Satu, hakeudu yksityisen reumaläkärin hoitoon yksityisellle asemalle. Jos lääkärisi on lomalla, joku muu ko. aseman lääkäreistä hoitaa sinut! Minä olen nyt yhdellä lääkärärillä Mehiläisessä sekä yhdellä Terveystalolla ja aina minulta on kysytty jopa ennen leikkauksia, että minä päivänä haluan operaation. Lisäksi on privaattihammaslääkäri ja gynekologi. Voi maksaa, mutta on jostain mistä en tingi ja se on terveys.

  Äitini syöpä. laajalle levinnyt lymfooma, diagnosoitiin terveyskeskuksessa närästykseksi! Minä siirsin hänet tutulle lääkärille Porissa ja saimme viikossa sekä avausleikkauksen, että leikkauksella tieodn, että sytostaateilla voidaan autta, jos äiti, 80 vee silloin, kestää hoidot. Hän kesti! Nyt puuhaa puutarhassaan, kävelee monta kilometria päivässä ja lukee paljon lehtiä ja kirjoja, osallistuu monenlaiseen ja haluaa elokuulla meidän kanssa Suomen parhaaseen kalaravintolaan, jonne tietysti menemme koko perhe.

  Käivin 10 vuotta sitten terveyskeskuksessa leikkauttamassa yhden luomen, sillä minulla on ollut melanooma, joka leikattiin privaatisti Turun yliopistollisessa vuosia sitten. Se yksi luomi, ei se syöpäöuomi, vaan ihna tavallinen, tulehtui ja siihen tuli antibioottikuuri! Sen jälkeen olen säästänyt muusta, mutta en terveydestä: Suosittelen!

  Ystäväni kärsii myös reumakivuista ja valvoo yöt, mutta hän käyttää vain terveyskeskusta. Sieltä annettiin kukonhelttauutepistoksia, joita pidetään ihan uskomushoitona sekä Buranaa. Yksityisellä olisi noihin kipuihin saanut jo Tramalia. Mutta jokainen valitsee palveluntarjoajansa.

  <3

  VastaaPoista
 45. En tunne Etelä-Karjalan keskussairaalan reumapoliklinikan käytäntöjä, mutta oletan sen toimivan ajanvarausperiaatteella. Potilaat saanevat aikansa viikkoja etukäteen, oletan.

  Jotta poliklinikan aikataulut onnistuvat, on mahdotonta ottaa väliin potilaita. Jos yhden ottaa, pitää ottaa kaikki muutkin ylimääräiset soittajat. Toisekseen mikään käynti ei kestä vain viisi minuuttia. Jokaiseen vastaanottoon liittyy toimenpiteen lisäksi papereihin tutustumista ja toimenpiteen kirjaamista, mikä vie aikaa paljon enemmän kuin viisi minuuttia. On niin helppo syyttää terveydenhuollon ihmisiä, kun ei saa heti apua, vaikka vaivat olivat alkaneet jo toukokuussa.

  Lienen onnekas, kun olen tyytyväinen saamaani hoitoon. Käyn sekä terveyskeskuksessa että joissakin asioissa ehdottomasti yksityisellä. Omaan terveyteen satsaaminen ei ole tuhlausta!

  Hyvää viikonloppua ja onnistuneita rippijuhlia!

  VastaaPoista
 46. Saitpa huonoa kohtelua :( Ei olis kauaa menny piikkiin, mutta ku ei niin EI. Jos soitat aikaa lääkäriin tk:n, ei pääse, on ihan täyttä ja sitten jos pääset, niin ketään ei ole odotushuoneessa sun lisäksi. Missä se kiire on, kysyn vaan? Hoitajat istuu lasikopeissa juttelemassa, ainakin siltä tuntuu.
  Mulla olis varmaan yhden kirjan verran kerrottavaa siitä, millaista kohtelua sain selän ollessa akuuteimmassa kipuvaiheessa. Pahin oli se että ensiavusta sanottiin että saan vaikka halvaantua kotiin, mutta tänne ei tartte tulla ennen aamua (jos sittenkään). Hätä oli suuri kun alkoi tunto mennä.... mutta ei siitä sen enempää ;) Enkä jaksanut tehdä edes valitusta käytöksestä ,vaikka muut kehotti, olin liian kipeä ja väsynyt moiseen. Arvatkaa olinko täynnä kaikkeen sairaalaan, lääkäreihin ym. liittyvään ettei tosikaan.
  Mutta sulle tsemppiä ja parempaa tulevaa Satu!

  VastaaPoista
 47. Voimia ja tsemppiä Satu!!!!
  Eipä ole teillä reumapolilla palveluasennetta yhtään :( Kannattaa valittaa, vaikka eipä siitä taida apua olla. Jos ei muu auta, niin yritä päästä päivystykseen.

  VastaaPoista
 48. Tsemppiä kovasti! Julkisen terveydenhuollon laatuun ja määrärahoihin saisi kyllä satsata enemmän.

  VastaaPoista
 49. Julkisen puolen palvelutaso on kait kaikken tiedossa. Mutta ihmettelen tuota yksityistä. Meillä Lohjalla on Mehiläinen, johon pääsee aina. Siellä on yksi lääkäri, joka ottaa ilman ajanvarausta niitä potilaita, jotka kävelevät sisään. En ole koskaan odottanut puolta tuntia kauempaa siellä. Julkisella saa jonottaa monta tuntia päivystyksessä ja aikoja saa viikkojen päähän.

  VastaaPoista

Kaikki kommentit ilahduttavat. Kiitos vierailustasi blogissani!

KIITOS VIERAILUSTASI! TERVETULOA UUDELLEEN!

KIITOS VIERAILUSTASI! TERVETULOA UUDELLEEN!
THANK YOU FOR YOUR VISIT! TACK FÖR BESÖKET! VIELEN DANK FÜR IHREN BESUCH! MUCHAS GRACIAS POR SU VISITA!

TUNNISTEET

20-vuotishääpäivä (1) 2014 (1) 40+bloggaaja (25) 40+bloggaja (1) 40+blogi (6) 40+blogit (19) 50 vuotta (1) A Beautiful Blog -award (1) a new camera (1) aamiainen (1) aamu puutarhassa (1) aamuaurinko (1) Aconitum (1) Advent (4) Adventti (5) adventtikynttelikkö (1) Adventtikynttilät (1) afrikankukka (3) aikuistubettaja (2) aikuistubettajat (8) aitaprojekti (1) AKE 30 LI (1) Aku (17) Alan Titchmarsh (1) Alankomaat (1) alavire (1) ale (3) alelöytö (1) alennuskoodi (1) alkylaattibensiini (1) All Saints' Day (1) Allas (1) alpi (1) alppiruusu (2) alppiruusut (2) amaryllis (8) American Walnut (1) amerikan jalopähkinä (2) amerikanjalopähkinä (3) Amppelilannos (3) Amsterdam (2) anemone (1) anemonet (1) Anette von Einem (1) ankylosing spondylitis (1) Anna Utti (14) Annabelle (2) Anne-Mari (5) annual (1) Annukka (1) Ansku's room (1) Anskun huone (1) Antoni Gaudi (1) aphid (1) apple (1) apple pancake (1) apple roll (1) apple tree (1) apple trees (1) applepie (1) apulalinen (1) arat kasvit (1) Arava (1) arkkulaite (1) arovuokko (1) ART 26-18 LI (1) arvonnan voittaja. messuliput (1) arvonnan voittajat (1) arvonta (131) arvontamuistutus (1) arvontavoittaja (1) arvontavoitto (1) asetelma (3) asetelma sieneen (1) asetelmat (1) askartelu (5) Aspen (1) aster (1) astiat (1) asukuvat (1) aubergine (1) aubergine pie (1) auringonlasku (3) Auringonpaiste (1) aurinko (4) Austin-ruusut (2) Austria (1) autoilu (1) autoimmuunisairaus (6) autoimmuunitauti (1) autumn (25) autumn holidays (1) autumn vacation (1) avautuminen (4) avautuu (1) avoimet puutarha (1) Avoimet puutarhat (5) Avoimet puutarhat 2013 (3) Avoimet puutarhat 2014 (3) Avoimet puutarhat 2015 (2) Avoimet puutarhat 2017 (3) Avoimet Puutarhat 2020 (1) avoin puutarha (3) AXT 25 TC (2) back yard (2) bag (2) Baition (1) baking (2) balkaninvuokko (1) Baltic Herring Fair (1) Baltic Queen (1) Barcelona (9) Barcelonan (1) bathroom (1) Bayer (1) Bayer Garden (18) Beautiful Blogger Award (1) bedroom (6) bellflower (1) Berner (1) Bernese Mountain dog (1) Bernin paimenkoira (1) Bernina (1) Bernina 330 (1) betonipatsas (2) betonityö (1) betonivalu (1) Biocin F (1) Biolan (28) Biolan Puutarhan Talvisuoja (1) Biolan Syksyn PK-lannoite (1) birdhouse (1) birthday (5) blackcurrant (1) blog (43) bloggaaja (1) bloggaajapassi (1) bloggaajatapaaminen (2) bloggaaminen (1) bloggailu (1) bloggaminen (1) bloggari (1) bloggaritapaaminen (2) bloggaus (1) Blogger (1) blogi (66) blogiarvonta (2) Blogikylä (11) blogikylän asukas (1) blogilistaus (3) blogiyhteistyö (118) blogiykkönen (1) blomster (4) bloomers (2) blooms (1) blue stone (1) boat (1) boating (1) boheemi (2) Bon Bon (1) bone (1) books (1) boring (1) Bosch (9) Bosch AHS 54-20 LI pensasleikkuri (1) Bosch AXT 25 TC -oksasilppuri (1) Bosch IXO (1) bouquets (4) breakfast (1) broad bean (1) built (1) bulb (1) bulbs (5) bulbs.se (1) bunnies (6) bunny (4) bureau (1) cage (1) callunas (1) Calvin Klein (1) cambridge (1) Campanula carpatica (1) candle (1) candles (2) Carl Larsson (1) cement (1) cement tile (1) cep (1) ceramics (5) challenge (3) challenges (1) chandelier (1) change (4) Charlestown (1) cherry (1) chick (1) childhood memories (1) chokeberry (1) Christmas (22) Christmas card (1) Christmas cards (1) Christmas flowers (2) Christmas Star (1) Christmas traditions (1) Christmas tree (1) Christmas wreath (1) Chritsmas tree (1) Cision (4) citylife (1) Classic Kanttausrauta (2) Classic Perennalapio (2) clay (4) clay works (1) cleaning (1) clematis (1) coceo (1) Color Me Floral (1) Colosseum (1) combisystem (1) cooking (1) Coreopsis verticillata (1) Cornwall (12) Costa Serena (1) creeping Jenny (1) crop (5) cucumber (4) currant (2) curtains (1) cushions (5) cutting nails (1) cycling (1) daalia (1) daaliat (5) daaliatilaus (1) daffodils (1) dahlia (1) dahliat (1) David Austin -ruusut (4) decor (36) decoration (2) deer steak (1) Desigual (2) dishes (1) divaani (1) DIY (74) Doc Martin (1) dog park (2) Donald (1) dotted loosestrife (1) dreaming (4) dreams (1) dressing room (1) dysplasia (1) Easter (1) Eastern Finland (2) Echinops bannaticus (1) Edenpont (1) EKSOTE (2) elf (1) elokuu (11) eläinten viikko (1) elämänmuutos (1) ensilumi (1) ensimmäinen (1) enterovirus (1) epäonnistuminen (1) epäreilu kohtelu (1) epätoivo (2) Erigeon specious and Oenothera tetragona (1) Erigeron speciosus (1) esikko (1) esikot (2) espanjalaiset (1) Etelä-Saimaa (1) etupiha (5) Eulalia (1) Eurobulb (1) evening dress (1) fabrics (1) face (1) facebook (1) fair (1) Falmouth (2) fashion (1) Father's Day (1) favorite perennial (2) favorite picture (1) favourite pics (1) Fazer (1) fi-verkkotunnus (1) fiilistely (2) filosofointi (1) Finera (1) first of May (1) first snow (1) Fiskar (1) Fiskars (32) Fiskars Inspiration Lucy (1) Fiskars Xact Pistolapio (1) flea market (1) fleamarket (1) floral course (1) florist (1) floristeria (1) floristi (1) floristiikka (1) floristiikkakirja (1) floristimestari (12) flower beds (1) flower bouquet (2) flower collage (2) flower pots (1) flowerbouquet (1) flowerpower (1) flowers (21) flue (1) flunssa (1) fog (1) forest (2) foxglove (1) Frassino (1) Frida Steiner (1) frost (1) fruit set-up (1) frump (1) funiculur (1) G-Force (3) G-Force Tools (1) garden (180) garden book (1) Garden fair (2) garden favorites (1) garden life (1) garden path (2) garden plans (1) garden Plantinavia (1) Gardena (2) gardenassistant (1) gardening (18) gardening dreams (1) garlic (1) gate (1) Gaudi (1) geranium (2) germinate (1) giant bellflower (1) golden retriever (1) Golden Retriever (10) goldenretriever (29) gooseberry (3) GreenCare (2) Greengate (8) greenhouse (31) grillaus (1) growing boxes (3) haastattelu (1) haaste (3) haasteita (1) haave (1) haaveet (4) haaveet murskana (1) haaveilu (13) Hakaniemen halli (1) Hakaniemi (1) hake (1) haketin (1) Halloween (4) halot (1) hame (1) Hamina (1) hampaanpesu (1) hamstraus (2) hana (1) hanhet (1) Happy Easter (1) haravointi (7) harjakoriste (1) harjaus (1) harjoittelu (18) Harju (11) Harjun oppimiskeskus (17) harkinta (1) harvest (10) hautaseppele (1) hauvavauva (4) Havu- ja rodolannoite (2) Havu- ja Rodomulta (3) havukasvit (2) havut (11) Hay Barton (1) Hedelmä- ja marjalannoite (1) hedelmäasetelma (1) hedgehog (1) heinäkuu (19) Heli Sutela (1) Heligan (1) heliotrooppi (2) Helkkä Dreams (1) helle (2) hellehattu (1) Helsinki (20) hemmottelu (3) hempeily (1) hepuli (2) HerbGarden (1) herkku (1) herukka (2) hiihto (1) hiihtoloma (5) hiihtolomasuunnitelmat (1) hiihtomuistot (1) hiihtotraumat (1) hiljentyminen (1) hoito (1) hoks (1) holiday housing -exposition (1) holidays (8) Holland (3) Hollanti (3) home (2) hopeahärkki (3) hopeaputous (1) hops (1) hortensia limelight (1) hortensiat (6) hosta (1) hotspot (1) housut (3) Hullut Päivät (1) huoltokatko (1) huovinkukka (1) hurahdus (1) Husqvarna (1) huvimaja (1) hyacinth (3) hyasintit (2) hyasintti (4) hypetys (1) hyvinvointi (1) hyvä elämä (1) Hyvää Pääsiäistä (1) hyötykasvi (2) hyötykasvit (4) hyötyviljely (1) HZPC Kantaperuna (1) häkki (1) hämähäkkikukka (1) härkäpapu (1) hääkimppu (4) hääkimput (1) hääkukat (2) häämessut (3) hääpäivä (1) I love your blog (1) idea (1) Ideapuutarha (1) If I were (1) Ihmepuutarha (1) ihosairaus (1) ihotulehdus (1) Iines (1) Ikea (2) ikivihreät (5) ikkunahylly (1) ikäkriisi (2) ilo (2) iltavalo (1) image mode problem (1) Imatra (2) Independence Day (1) Indy (1) innostus (2) inspiraatio (4) inspiration (5) Instagram (1) interview (1) iPhone6s (2) Iso-Britannia (2) istutukset (26) istutukset Mikki (1) istutus (21) istutusalueet (1) istutushommat (1) Isänpäivä (4) isänpäiväkimppu (1) itapuku (1) itetaide (1) itsenäisyysjuhla (1) itsenäisyyspäivä (3) itsenäisyyspäivän kukat (1) itseteossa (1) Itä-Suomi (2) itäminen (1) Itäpolku (1) Itävalta (1) Jaakontaika (2) jalokallioinen (1) jalopähkämö (2) jardin (1) Jiffy (1) Jiffy Decogro (1) JiffyEasy (2) Jos olisin (1) Josefiinan aitta (2) joulu (34) jouluaatto (3) jouluateria (1) joulukalenteri (3) joulukoristeet (1) joulukoristelut (1) joulukortit (3) joulukortti (1) joulukranssi (1) joulukukat (8) joulukuusi (5) joulumyyjäiset (3) joulunodotus (1) jouluperinteet (1) jouluruusu (2) joutsen (1) Joutseno (1) Juhannus (9) juhla (4) juhlakoristelu (1) juhlapostaus (1) Juhlapuutarha (1) juhlat (1) juhlaviikko (1) Julia's Travel (1) julisteet (1) July (6) junamatka (1) June (4) juorupeili (1) jupina (1) jupinaa (1) juurakkotilaus (1) juurakot (4) juurrutus (1) jäikiinni (1) jäniksenä olo (1) jänispaisti (1) jännitys (2) K & K (1) kaappi (2) kaatosade (2) kaatuminen (1) kadonneet (1) Kaivopuisto (1) kaksoset (1) Kamp (1) kampaajan jälkeen (1) kangas (1) kansainvälinen retki (1) kantaperuna (1) Kanttausrauta (1) karpaattienkello (1) karppaus (1) kartano (1) karviainen (2) kastelu (2) kastelujärjestelmä (1) kastelukannu (1) kastelukannut (1) kastelukela (1) kasvari (5) kasviale (1) kasvihuone (49) kasvihuoneen pesu (1) kasvilava (1) kasvilavat (2) kasvimaa (9) Kasvimaa ruukuissa (1) Kasviperäinen lannoite (2) kasviravinne (1) kasvissyönti (1) kasvisvuoka (1) kasvitentti (1) Kasvitieteellinen puutarha (6) kasvohoito (1) kasvusammal (2) Kasvusäkki (2) Katajannokka (1) Katalonia (4) katedraali (1) katharine hodgkin (1) katkotuin varsin (1) kauneudenhoito (1) kauneus (1) Kaunis blogi -tunnustus (1) kaupallinen yhteistyö (1) kauppahalli (2) Kauppakeskus Galleria (1) kaupunkielämä (1) kauralastut (1) keijuangervo (1) keijunmekko (1) keittiö (24) keittiöhaaste (1) keittiöremontti (2) keitto-ohje (1) keittoresepti (1) Kekkilä (1) kelloköynnös (2) keltamaksaruoho (1) Kensington Gardens (1) Kensingtonin puisto (1) keramiikka (6) keski-ikä (2) keski-iän kriisi (1) keskustelu (2) kesä (26) kesä 2013 (1) kesä2017 (1) kesäkukat (6) kesäkukka (2) Kesäkukkamulta. Hevonkakkalannoite (1) kesäkuu (7) kesäloma (1) kesänodotus (1) ketjusaha (1) ketutus (7) Keukenhof (4) kevennys (1) kevyt elämä (1) Kevytrakenteinen pistolapio (1) Kevytrakenteinen talikko (1) kevät (119) kevät 2017 (1) kevät mielessä (1) kevätfiilis (1) kevätkimppu (1) kevätkukat (3) kevätkukkijat (1) Kevätlannoite (1) kevätlannoitus (2) Kevätmessut (30) Kevätmessut 2016 (1) Kevätmessut 2018 (3) kevätpesu (1) kevätpuuhat (2) kevätpuutarha (1) Kew Gardens (2) Kiana Underwood (1) kierros (1) Kiira-myrsky (1) kiire (1) kiitos (1) kimppu (3) kimppujen salat (1) kimput (3) kipsimuotti (2) kipu (4) kirja-arvonta (10) kirjaesittely (1) kirjat (2) kirjosieppopoikue (1) kirppis (2) kirppisostokset (1) kirpputori (1) kirsikat (1) kirsikka (1) kissa (1) kitchen (19) kitchen renovation (1) Kivikangas (1) Kivipajula (1) kivipolku (5) kivireunus (1) kivut (1) Kodin kukat (1) kodin lämmin joulu (1) Kodin Pellervo (2) kodinhoitohuone (5) kohupostaus (1) koira (1) koiranpentu (15) koirapuisto (3) kokeilu (1) kokkaus (1) kommentit (1) konnanlilja (1) koriste (1) koristekasvit (1) koristelu (2) korkkarit (1) Korpikangas Siemen-Frö (1) kortisoni (1) koti (3) Kotiblogit (1) kotiintulo (1) kotilot (3) Kotipuutarha (1) Kotipuutarha-lehti (1) kotitehtävät (1) kotkansiipi (1) kotoilu (3) kouliminen (3) koulinta (2) koulu (2) koulu alkaa (1) koulukuva (1) koulutus (1) kranssi (21) kranssin valmistus (1) kranssiohje (1) kranssit (4) kriisi (2) krokus (1) Kruunuhaka (1) Kruununhaka (1) kruunuvuokot (2) kuivakukat (2) kukat (217) kukat maljakossa (1) kukinta (1) kukka- ja puutarha-alan koulutus (2) kukka-amppelit (1) kukka-asetelma (11) kukka-asetelmat (14) kukkahousut (2) kukkahulluus (2) kukkahurahdus (1) kukkahöperö (1) kukkaiselamaa (5) kukkaiselämää (18) kukkaistutukset (1) kukkaistutukset ruukuissa (1) kukkakauppa (3) Kukkakauppa Haakana (8) Kukkakauppa Tolvanen (11) kukkakengät (1) kukkakimppu (32) kukkakimput (22) kukkakirja (1) kukkakirjat (1) kukkakollaasi (2) kukkakori (1) kukkakoristelut (2) kukkakranssi (1) kukkakurssi (1) kukkaloisto (16) kukkamania (1) kukkamatka (1) Kukkamessujen haaste (1) kukkapenkin rakennus (1) kukkapenkki (1) kukkasato (1) kukkasidonta (15) kukkasidontakoulutus (2) kukkasidontakurssi (3) kukkasipuli (3) kukkasipulit (16) kukkatilaus (1) kukkatykitys (1) kukkia (2) kukkia maljakossa (1) kukkia omasta puutarhasta (1) kukkia sisälle (1) kukkii (2) kultahelokki (1) kultainennoutaj (2) kultainennoutaja (199) kultainnennoutaja (1) kultainnoutaja (2) kultakärsämö (1) kultalakka (1) kun halvalla sain (1) kuningasprotea (1) kunnostus (1) kuolema (1) Kuopion puutarhaseura (1) kurjenkello (1) kurkku (4) kurkkusato (1) kurpitsa (5) kurpitsakeitto (2) kurpitsalyhty (1) kurssi (3) kutsu (1) kuukalenteri (1) kuunlilja (1) kuusi kuvaa kesästä (1) kuvaongelma (1) kuvausharjoitukset (1) kuvauspaikka (1) kylpyhuone (2) kylpyhuoneremontti (1) kylvö (2) kylvöt (10) kynsienleikkuu (2) kynttilä (1) kynttiläkruunu (1) kynttilät (1) kyykytys (1) kyyttö (1) kärhö (1) kärhöt (1) kärrynpyörä (1) kärsimyskukka (1) kärsämö (1) käsintehty (1) käsityö (11) käsityöt (14) kässä (1) köynnös (1) köynnöskuja (1) köynnöstunneli (3) labyrintti (1) Labyrinttipuisto (1) Lahden pihapiiri - puutarhamessut (2) Lahden Pihapiiri-messut (3) Lahden pihapiirimessut (1) laihdutus (3) lake (1) Lamium maculatum (1) Lamorran (1) Lanhydrock (1) lannoite (1) lannoitus (16) lapiointi (1) Lappeenrannan Ravintola Upseerikerho (7) Lappeenrannan Upseerikerho (7) Lappeenranta (6) lapset (1) lapsuus (1) lapsuusmuistot (1) laskiainen (1) lattemukit (1) lauantai (2) laukku (2) laundry room (1) lautashylly (1) lavakaulus (1) lavender (1) laventeli (1) lawn (2) lehdet (1) lehtijuttu (7) leijona (1) leijonareliefi (2) leikki (1) leikkokukat (1) leinikit (2) leipominen (2) lelu (1) lemmikki (2) lempikuvat (1) lempiperenna (1) lepo (1) Les Ours (2) letkukela (1) Lidl (1) Lidlistä (1) Liebster Blog (1) lifestyle (1) Light-sarja (1) ligularia (1) liha (1) lihaton ruokavalio (1) liikaa multaa näkyvissä (1) Liisa Ihmemaassa (1) likusteri (1) lilacs (1) lilja (3) liljat (5) Lillevilla (7) Lillevilla 387 (15) Lillevilla by Luoma (2) Lillevilla by Luoman (14) lillja (1) lily (3) Linda Peltola (2) Linnanmäki (2) linnunpelätin (1) linnunpönttö (1) lippuarvonta (7) liput (2) Lisse (1) living room (16) lohi (1) lokakuu (2) loma (10) London (1) Lontoo (2) Lontoon (1) lottery (10) Louis Vuitton (1) low carb (2) low carb diet (2) lukio (1) lumi (4) lumikello (2) lumityökalut (3) lumityöt (1) lumiukko (2) Lungo (2) luokkaretki (1) Luoman Puutuote (1) luomusiemenet (1) luonnonkivireunus (1) Luonnonlannoite (2) luonnonmukaisuus (1) luopuminen (1) luostari (1) lupaus (1) Lutyens (1) luu (1) Luujauho (3) Lychnis chalcedonica (1) lymfooma (2) Lysimachia punctata (2) lähikuvat (1) lämpö (1) Länsipolku (5) lääkitys (2) löydöt (1) maaliskuu (2) macro (2) magazines (1) magnolia (1) mahakatarri (5) mahdoton apulainen (1) Mailed (1) Maileg (3) maisema (1) maitohammas (1) makkaravarvas (3) maksaruohot (1) makuuhuone (6) mallow (2) malva (2) manor (1) mansikat (1) Maria Theresa (1) marigold (1) marja-aronia (1) marjakuuset (5) marjakuusi (3) marjapensaiden leikkaus (1) Market hall (1) marraskuu (1) Martat (1) Matkailu (14) Mediterranean cruise (1) Mediterranean flowers and plants (1) Meidän talo -lehti (2) Mekkotehdas aikuisille -kirja (1) memories (1) merileväuute (1) messuesitelmä (1) messufiiliksiä (1) messukäynti (1) messulippuarvonta (1) messuluento (1) messut (4) metsä (2) Mickey (162) Microgreen & Babyleaf (1) microgreens (1) mid summer (1) Midsummer (2) miekka-ateria (1) mielipaha (1) Mikin seuraaja (1) Mikki (406) Mikki lomafiilis (1) Mikki työkalut (1) miljoona käyntiä (1) milk tooth (1) Mini Cooper (1) Miramar (1) mokailu (1) MontJüic (1) MontSerrat (1) morning (1) morsiuskimppu (3) morsiuskimput (2) morsiussidonta (4) Mortti (74) Mosa Interior (1) moss (3) mud (1) muistelma (1) muistelu (1) muistilista (1) muistot (2) mukavuus (1) mullanvaihto (2) munakoiso (2) munakoisopiiras (1) muoti (3) muotin valmistus (1) muotopuutarha (2) mushroom (3) mushroom pie (1) mussukka (1) Musta Multa (3) Musta Multa. Biolan Luonnonlannoite (1) Musta Multa. Luonnonlannoite (1) mustaherukka (1) mustelma (1) muta (1) muurahaisrasia (1) muutos (29) MycoForce (1) Mykorritsa (1) mylläys (3) MyPizza (3) myrsky (2) myrskytuhot (2) myrskytuuli (1) myskimalva (1) myyjäiset (1) myytävää verkkokauppaan (1) naispatsas (1) naisten muoti (1) naistenpäivä (1) Nalle (1) nameday (1) narsissi (1) Natria (10) Natria Etanarae (5) Natria Etanarakeet (1) Natria Hyönteisten torjunta-aine (2) Natria Luujauho (3) Natria Rodolannoite (1) Natria Rose (2) Natria Verijauho (2) nauhus (1) neilikat (2) nelktplusblogit (1) nelkyplusblogit (3) nelkytplusblogit (138) nelkytplusbogit (5) Netherlands (1) nettikauppa (6) neule (1) New Year (1) New Year's Day (1) nimipäivä (1) nimittely (1) noodles (1) Nordiska Trädgårdar (3) nujerrettu (1) nuoret (1) nuoruus (1) nuput (3) nuudelit (1) nähen (1) näyttely (1) Nör (1) oat bisquits (1) ohje (1) oilpainting (1) oireilu (1) oksasilppuri (2) old toys (1) olohuone (18) Oma piha -messut (2) Omapiha-messut (4) omena (1) omenankerääjä (1) omenapannari (1) omenapiiras (1) omenapuiden leikkuu (1) omenapuitten kukinta (1) omenapuu (1) omenapuut (1) omenasato (1) omenasämpylä (1) omenat (1) ompelu (52) ompeluhaave (1) ONE LOVELY BLOG AWARD (1) Open gardens (1) Open gardens 2013 (2) opettele (1) opettelu (11) opetussuunnitelma (1) opinnot (2) opiskelu (9) opportunismi (1) ops (1) optikko (1) orava (1) orkidearavinne (1) orvokit (1) orvokki (2) ostokset (1) ovikranssi (5) oxalikset (1) oxalis (1) p-ska viikko (1) paella (1) paha mieli (1) pain (1) painepesuri (1) painonhallinta (13) pakkanen (1) pakkasaamu (1) palavarakkaus (1) palkinto (1) pallerolaukka (1) pallotuija (2) palmusunnuntai. pääsiäinen (1) paniikki (1) Panos (1) paralleeli asetelma (1) Paratiisin Taimitarha (1) Parhaat Kotiblogit -lehti (1) park (1) Park Güel (1) path (12) path project (1) Paula Ritanen-Närhi (1) pavilion (1) paviljonki (1) paw bear (1) peilipiironki (1) pelargoni (1) pelargonia (2) pelargoniat (2) pelargonit (2) pellava (1) Peltolan Piha (2) penkkarit (1) penkki (1) pensasangervot (2) pensaspioni (1) pentu (3) pentukoira (1) peonies (1) peony (1) perannat (1) perenna (6) perennakylvöt (1) Perennalapio (1) perennapenkki (1) perennat (5) perennial (6) perennial bed (1) perennials (2) perhe (4) pernisiöösi anemia (1) peruminen (1) peruna (1) perunan viljely (1) perunat (2) Peugeot (1) peuranpaisti (1) PG (2) phlox (2) Pientalo ja piha -lehti (1) piha (242) pihaelämä (1) pihaesittely (1) pihakierros (1) pihakirppis (2) pihakävely (3) pihamaja (3) pihan rakentaminen (1) pihanteko (2) pihapolku (5) pihapolut (2) pihaprojekti (1) pihapuuhat (1) pihatyökalut (1) Pihatyöt (3) piironkivanhus (1) pillows (2) Pinterest (15) pioni (1) pionit (6) pistokkaat (2) pizza (3) PK-lannoite (1) plan (4) plans (2) Plantagen (2) Plantinavia (3) planting (6) plantings (1) plants (1) plum (1) Pohjois-Savon Martat (1) Pohjoisranta (1) Poldark (1) polku (15) polkuprojekti (4) polttopuut (1) polut (6) pompöösi (2) pop up-joulutori (1) poppies and cranesbills (1) poppy (2) Poppy Cottage Garden (1) Port Isaac (1) Port Wenn (1) porttikukat (1) poseeraus (1) Poster Store (1) potatoes (1) potkut (1) PowerGear Raivaussakset (1) Preeco.fi (1) pressure washer (1) primula (1) primulas (2) Prinsessa Armaada (1) project (9) projekti (15) projektit (1) Provado Care (1) puisto (3) pukeutuminen (1) pukuhuone (1) pullokoriste (1) pumpkin (5) punaherukka (2) punakärsämö (1) Puolivilli Puuhamaa (1) Puolustusvoimat 100 vuotta Kesäkiertue (1) pupu (16) pupuarvonta (2) puput (19) pusero (2) puu (1) puunkaato (1) puutarh (1) puutarha (591) puutarha-apulainen (4) Puutarhablogien top 10 - 2015 (1) Puutarhablogien top 10 - 2017 (1) puutarhablogit (1) puutarhahaalarit (2) puutarhakanava (1) puutarhakirja (2) puutarhakohde (1) puutarhakori (1) puutarhakulkuri (1) puutarhamaja (9) puutarhamasennus (1) puutarhamatka (2) puutarhamatkailu (11) puutarhamessut (4) puutarhamyymälä (1) Puutarhan KESÄ (1) puutarhan rakentaminen (1) Puutarhan syksy (1) puutarhanhoito (1) puutarhapolku (4) puutarhaprojekti (2) puutarhapäivä (1) puutarharetki (1) puutarhaseura (1) Puutarhasi elämään (3) Puutarhasi elämään 2017 (1) puutarhasuosikit (1) puutarhasuunnitelma (1) puutarhatubetus (1) Puutarhatuliaisia (1) puutarhatyökalut (1) Puutarhatyöt (3) puutarhaunelmia (1) puutarhauni (2) puutarhavieraat (1) Puutarhavuosi 2012 (1) puutarhavuosi 2019 (1) puutarhuriksi (1) puutarhuriopinnot (19) puutrha (1) Pyhäinpäivä (1) pyoderma gangrenosum (5) pyöräily (1) päänsärky (1) päärynäsato (1) pääsiäinen (6) pääsiäiskoristelut (1) pääsiäiskukat (1) päätös (1) pöytä (1) pöytäasetelma (2) QuickFit Istutuslapio (1) QuickFit vaihtovarsi (1) Raatihuone (1) rabbit steak (1) rain (8) rakas (3) Rakas puolivilli puutarha (1) rakeet (1) rakennuslupa (1) rakentaminen (9) raking (6) rannelämmikkeet (1) ranteiden lämmittimet (1) raparperi (1) rapujuhlat (1) rauniomuuri (9) Rautjärvi (1) Ravijoki (1) ravinneneste (1) ravinnepuikot (2) ravitsemusterapeutti (2) Red Spangle (1) Red Spangles (1) redcurrant (2) rehevää (1) reliefi (2) remontti (2) remonttisuunnitelmat (1) renovation (1) resepti (1) Reserviläisten liitto (1) retki (1) reuma (3) reumapoli (1) revonhäntä (1) Rhododendrons (1) rhodot (4) rhubarb (1) riittämättömyys (2) rikkakasvien torjunta (1) rikkaruohonpoistaja (3) rikkaruohot (1) risteily (1) ritarinkukka (2) Ritva Falla (1) robot vacuum cleaner (1) robotti-imuri (1) Rodolannoite (1) rodot (1) romance (1) romantic (5) romantiikka (2) romanttinen (5) romanttiset vaatteet (1) Rome (1) romuttuminen (1) roof (1) Room32 (1) Rooma (3) Roope (4) Rootgrow-mykorritsa (1) Rosa poppius (1) rose (5) roses (14) roskaposti (1) rottweiler (9) ruoanlaitto (2) ruohonleikkurirobotti (1) ruohonleikkuu (2) ruoka (3) ruokapäiväkirja (1) ruokaremontti (1) ruokaremppa (2) ruokavalio (4) Ruotsi (5) ruotsin kieli (1) ruska (4) ruuanlaitto (3) ruusu (4) ruusukaari (1) ruusukoriste (1) ruusuköynnös (1) ruusula (9) Ruusulannoite (1) ruusuprojekti (1) ruusut (35) ruuvinväännin (1) ryhmäruusu (1) rönsyansikka (1) saarni (2) sade (12) sadepäivä (1) sadevesiastiat (1) sadevesien keruu (1) sadevesitynnyrit (1) sahaus (1) sahramit (1) Saimaa (5) sairasloma (3) sairastaminen (1) sairastelu (1) sakset (1) sale shopping (1) salkoruusu (1) salmon (1) salusiinit (2) sammal (3) sammalkranssi (2) sammalleimut (2) sammalpallot (1) Sammonlahden koulu (2) Sampo (8) satama (1) sato (15) satokatsaus (1) Saturday (2) saumuri (1) savi (4) savityö (3) savityöt (1) savustus (1) sawing (1) Schetelig (20) Schonbrunn (1) school (2) Schönbrunn (1) scissors (1) seed (2) seedlings (11) seeds (11) selfie (2) selfiekehys (1) selkärankareuma (22) selviytyjät (1) sementti (1) sementtilaatta (1) SEON Luxus grilli (1) September (1) sewing (14) sheshed (9) shoppailu (5) shopping (1) shrimps (1) Shrove Tuesday (1) siemen (1) siemenarvonta (2) siemenet (32) siemenkasvatit (1) siemenkylvöt (4) siemenluettelo (1) siementilaus (1) sieni (2) sienimetsä (1) sienipiiras (1) sigma 105 mm (2) sign (1) siili (1) siisti piha (1) siivous (2) siivouspäivä (1) Silakkamarkkinat (1) silmälasit (1) sinipallo-ohdake (1) siperiankurjenmiekat (1) sipuliale (1) sipulikukat (3) sipulit (1) sipulitalkoot (1) Sirkku (1) Sisustajan Onni (1) sisustus (39) sisustusliike (1) Sisustusliike Dreams (1) sisustusmyymälä (1) sisustuspuoti (1) Sitges (1) sivuvaikutukset (1) six summer pictures (1) skootteri (1) slider (266) smoke (1) snails (1) snapchat (1) snow (2) snowman (2) SnowXpert (2) snäppäily (1) Solabiol (1) some (2) sommittelu (1) sormivaleangervot (1) sormustinkukka (1) Sperli (3) spiraali (6) spiraalikimppu (1) spiraalit (1) spring (41) squirrel (1) St. Thomas Christmas Market (1) Stachys grandiflora (1) Stala (1) star (1) Stockholm (3) stone path (5) stressi (2) StyleRoom (4) suikeroalpi (1) suklaakosmos (1) summer (7) summer 2013 (1) summerflower (1) sumu (1) sun (2) sunnuntai (1) sunset (2) Sunshine (1) suomalainen verkkokauppa (1) Suomen 40+ blogit (1) Suomen kaunein piha -ohjelma (2) Suomen kaunein piha 2015 (2) Suomi100 (1) suosikkikuva (1) suosikkiperenna (1) superba (1) Superbas (1) suppilovahvero (2) suru (2) surukimppu (1) surulaite (3) surullinen loppu (1) surusidonta (3) Susanne Hatwood (5) Suttons-Siemen (1) suunnitelma (4) suunnitelmat (3) suunnittelu (7) suutin (1) suviruusu (1) swan (1) sydän särkyi (1) syende (1) syksy (68) synttäriarvonta (1) synttärit (2) syntymäpäivä (9) syntymäpäivät (1) syreeni (1) syysasteri (1) syysistutus (3) syyskaunosilmä (1) syyskimppu (1) syyskranssi (3) syyskuu (6) syyslannoite (1) syyslannoitus (2) syysleimu (2) syysleimut (1) syysloma (10) syyspuuhat (1) syyssyrikkä (1) syystyöt (1) syöpä (1) säleikköpuu (1) sänky (1) särky (1) söpöläinen (2) söpöyspakkaus (1) table (1) taimet (13) taimet - spring (1) taimiale (1) Taimimoisio (1) taimiostoksilla (1) taimitilaus (1) takapiha (8) Tallinna (1) talventähti (4) talvetus (2) talvi (10) talvikuvia (3) talviloma (2) talvimuistoja (1) talvisuojaus (1) talvivalkosipuli (1) tapetit (1) tarha-alpi (1) Tarha-Tuote (2) tarhajuoru (2) tassunalle (1) tatti (1) tavoitteet (1) tenttitulos (1) terassi (3) terrace (1) TerraCottem (2) Terva ja Höyhen (1) terveys (2) testaus (1) The Blue Carrot (2) The Botanical Garden (3) The Lost Gardens of Heligan (1) The Queen Mary's Garden (1) the Sun (1) The Traditional Christmas Market in the Old Student House (1) thujas (1) thunder (1) tienviitta (1) tilaongelma (1) tilaus (2) tilauspuput (4) tilinpäätös (1) tillandsiat (1) timanttituija (1) timanttituijat (1) tiput (1) Tirilä (1) Tirilän Puutarha (3) Tirliän puutarha (1) toilailut (1) toilet (1) toipuminen (1) toive (1) tomaaatti (1) tomaatti (5) tomatoe (4) tonttu (1) tools (1) top-blogit (1) Torres (1) tosca (1) toukokuu (3) tour (1) toy (1) traktorilla ajon opettelu (2) travelling (1) Trebah (1) tree (1) tree felling (1) Tregony (1) Tregrehan (1) trendit (1) trimmaus (2) trimmeri (1) trug (1) Truro (1) trädgård (2) ttt-lehti (1) tubekanava (1) tubetus (15) tuho (1) tuholainen (1) tuija (1) tuijat (6) Tukholma (9) Tukholman messut (1) tulehdus (4) tulip (1) tulips (10) tulppaani (1) Tulppaanien lumo (2) Tulppaanien lumo -näyttely (1) tulppaaniloisto (1) tulppaanit (35) tunika (4) tunnel (1) tuntokasvi (1) Tuomaan markkinat (1) turistina (1) tuuletus (1) tuuli (1) tuuliviiri (2) tuunaus (3) tv-ohjelma (3) Tykki (1) tylsää (2) tyylipäivitys (1) tyynyt (7) työhuone (3) työkalut (3) työpöytä (1) työssäoppiminen (1) tähkäkimikki (1) tähti (1) täytetyt paprikat (1) täyttä (1) törmäkukka (1) ukkonen (1) Ukonhattu (1) ukonkello (1) ulkoilu (1) unelma (3) unelmat (3) unelmointi (1) unikko (2) upseerikerho (2) utility room (1) utitility room (1) uudenvuodenvastaanotto (1) uudistukset (2) uudistus (2) uurna (2) uurnakoriste (1) uusi kamera (1) Uusi vuosi (3) uusikampaus (1) uusivuosi (4) uutuudet (1) v-tutus (1) vaatteet (3) vaihtelu (1) vaihto (1) vaijerihissi (1) Valaam rose (1) valamonruusu (1) Valentine's (1) Valentine's Day (1) valeriana (1) valkoherukka (1) valkoinen kirves (1) valkoiset kukat (1) valkopyökki (1) valkosipuli (1) vallaton koira (1) valmistelut (2) valo ja ilo (1) valokuvaus (8) valokuvauskurssi (1) valumuotti (1) vanhakaupunki (1) Vanhan perinteiset joulumyyjäiset (1) vanhat (1) vanhoja leluja (1) vanhojenpäivä (1) vanhojentanssit (1) vappu (8) vappukukat (1) vappulounas (1) Vartti (3) varvas (1) varvastulehdus (1) vastavärit (1) vegaanihaaste (2) vegetable plot (3) vegetatiivinen asetelma (1) veggie casserole (1) veggieplot (1) veneily (3) verhot (3) Verijauho (1) verkkokauppa (7) vesiaihe (1) vesiallas (1) vetohiihto (1) video (14) Vienna (2) vierasmaja (2) view (1) viherhuone (4) viherkatto (3) Viherpeukalot (1) Viherpiha (1) viidakko (1) viidakkotunnelma (1) viikonloppu (2) viimeinen lomapäivä (1) viimeinen päivä (1) viinitila (1) viktoriaaniset kasvihuoneet (1) viljelykate (1) vine (2) vinyyliaita (1) violet (1) Violet Queen (2) virginiantädyke (1) virkkaus (6) VitaGro (1) vlog (27) vloggaus (4) vlogi (1) voittaja (24) voittajat (12) voitto (1) Volkgarten (1) vuohenkello (1) vuokko (1) vuosi 2013 (1) vuosi 2014 (1) vuosi 2018 (1) vuosikertomus (1) Väinö (1) Välimeren kasvillisuus (1) Välimeren risteily (2) väsymys (3) wallpapers (1) Wanha Weräjä (1) wardrobe (1) Waterwheel (1) wc (1) weather vane (1) wedding designer (1) weed (1) weekend (1) weigh control (2) weigh watching (1) weight control (2) White Axe (1) whitecurrant (1) wieght control (1) Wien (2) wine (1) winter (4) winter holidays (3) winter memories (1) winter pictures (3) Winter Star (1) women's day (1) Wood Rack (1) work room (1) work space (1) working table (1) wreath (15) wreath instructions (1) www.puutarhasielamaan.fi (3) Xala (2) xylitol-myrkytys (1) yard (3) yarrow (1) year 2013 (1) year 2014 (1) yellow stem (1) yellow stems (1) ykkönen (1) yllätyksiä (1) yläkoulu (1) Yläkuu (1) yläpiha (1) ympäristö (1) yo-juhlat (1) You Tube (3) youth (1) YouTube (34) yritystä (1) Yrtti- ja Taimilannoite (1) Yrttilannos (2) Yrttimaa (1) yrttipuutarha (1) ystävyys (1) ystävä (1) Ystävänpäivä (3) yöpaitasosiaalisuus (1) yöpakkanen (1) yöpakkaset (1) Zetas (3) Åhlens (1) äitienpäivä (4) äyriäiset (1) äänestys (1) öljyvärimaalaus (1) Österreich (1)