Muutoksia – Changes

Muutoksia – Changes

Heips! Viimeistä lomaviikonloppua viedään. Maanantaina palaan töihin. Puutarha ja bloggailu voivat taas jäädä vähän vähemmälle ja kiirettä pukkaa. Siinä muutosta elämään. Muutosta on myös tuloillaan puutarhaan… Olen Mikin innoittamana alkanut innostua havuista puutarhaan. Tähän asti meillä ei juurikaan ole ollut niitä juuri Mikin vuoksi. Jos hauveli nostaa koipea havulle, tulee keltaista ja kuollutta jälkeä. Yllättäen Mikki on antanut olla kaikkien havujemme merkkailuiltaan rauhassa ja havut voivat hyvin. Niinpä havukasveja piti saada lisää. Talvi ei tunnu niin ankealta, jos puutarhasta pilkistää edes jotain paljaitten puiden lisäksi. Hankin eilen kaksi isohkoa pallotuijaa. Ihailen suuresti perinteisten puutarhamaiden muotoonleikattuja puksipensaita yms. No, pallotuijat saavat ajaa meillä saman asian. Hi! It’s been my last free week and holidays from my work. Yesterday, I was gardening with my mom and Mickey. It was a great day. I made some changes in our garden. I bought two Thuyas and I hade to make them some place. Before I could plant them, I had to move many plants… After gardening I took pictures in the evening light.

Siinäpä olikin sitten  urakka, että sain pallukat haluamilleni paikoille. Piti siirtää tieltä uuteen paikkaan kasvi jos toinenkin. Siinä päivä vierähti mukavasti. Ja tiedättekö, mitä? En ole (ainakaan vielä tänään) edes kipeä jäsenistäni eilisen puuhailun jälkeen. Muutenkin on ollut parempi olo, joten voisikohan vehnättömyys toimia? Ok, sanotaan, että pitää olla vehnätön pitkään, että vaikuttaa, mutta minulla on joka tapauksessa parempi olo. Sokeritkin ovat olleet ruokavaliossani minimissä jo pidempään. Jahka syksymmällä kaadetaan nuo kirsikkapuut tuosta kasvarin luota nurin, taidankin korvata ne jonkin sortin havupuilla. Onko suosituksia?

Noita pallukoitakin saatan hankkia vielä jossain vaiheessa lisää. Tykkään niistä ihan kympillä, mutta ovat aika kalliita.

Näen jo sieluni silmin lisää noita palleroisia tuon ”liikenneympyrän” reunoilla..

Ylemmällä pihalla meillä on ennestään kaksi timanttituijaa ja yksi pallotuija.

Kuvailin eilen illalla puutarhassa ja moniin kuviin tuli aika jännä valo. Suorastaan maaginen valo. Alla kuva ”Pusutunnelista”.

Pallukoita kun tulin hankkineeksi, muutti meille Länsipolulle kaksi pallohortensiaa.

Länsipolun istutuksia aion myllätä syksyllä vähän uusiksi. Tuon talon vierus on haasteellinen paikka. Lumet putoavat siihen ja on melko kuiva paikka kesällä. Etupihan romantiikkaa. Aurinko kultasi lumikärhön säteillään.

Loppuun Itäpolun tunnelmaa.. Alla yllättäviä kukkijoita. Kosmoskukkaa yritin vuosia kasvattaa tuloksetta. Sitten yhtenä kesänä se vain ilmestyi penkkiini ja kasvaa lisää alaa joka kesä. Hyvä niin, sillä tykkään kukasta todella paljon. Rinnalla on lintujen kylvämiä auringonkukkia.

Mitähän kivaa tänään touhuaisi? Monen kasvin paikkaa pitäisi muuttaa, jos löytyisi inspistä.. Kukkaisaa lauantaita!

48 thoughts on “Muutoksia – Changes

  1. Kaunista ja rehevää <3!
    Havut tosiaan antaa vihreyttä kesät talvet.

  2. On sinulla kaunista siellä ja värikästä! Ja monta postaustakin tullut, kun en ole ehtinyt käymään vierailulla blogissasi vähään aikaan. Kyllä se on kiva saada omasta puutarhasta syötävää ja myös silmäniloa maljakkoon. Havut on kyllä ihania, kun ovat talvellakin vihreitä. Mukavaa viikonloppua tv Liisa

  3. Kyllä on ihania näkymiä ja Mikkikin patsastelee niin komeana kukkien lomassa 🙂

  4. Jännittävä valaistus.
    Riippuu, minä kokoisia havuja haluat. Minun lemmikkini on sembramänty, joka vihdoin on alkanut kukoistaa, kun kolme jättiläiskoivua kaadettiin. Jostain syystä siinä ei ole koskaan ollut yhtään käpyä, vaikka on kasvanut yli 20 vuotta.

  5. Sielläkin pelataan siis dominoa. Kun yksi kasvi tulee, toisen on siirryttävä muualle ja niin se jatkuu…
    Minäkin tykkään kovasti noista pallotuijista. Tuijat ovat siitä hyviä, että ne kasvavat nopeasti ja niitä voi myös helposti itse muotoilla. Marjakuuset ovat myös suosikkejani, mutta kalliita ja todella hidaskasvuisia.

  6. Oi, miten ihania kuvia! Varsinkin nuo alimmat ovat kaikki ihan satumaisia. 🙂
    Meillä on tässä metsäisessä pihassa havuja jo luonnostaan, mutta minäkin olen ihastunut niihin aina vain enemmän. Ihan kotimaisten havupuiden alla kasvaa puolukkaa ja mustikkaa, joiden kasvamista ja leviämistä koetan auttaa.
    Ostohavuista suosikkejani ovat vuorimännyt ja uutena sembramänty. Se on ihan pieni vielä, mutta sen neulaset ovat niin upeat, että olen ihan rakastunut siihen.
    Mukavaa viikonloppua!

  7. Minä olen tehnyt samaa muutosta…. talveksi on saatavaa vihreää, aluksi en halunnut yhtää havua, ja nyt hain taas kolme timanttituijaa lisää 🙂

  8. kartiovalkokuusi on minusta tosi kaunis. Ainoa ongelma on, että se arka kevätahavalle ja pitää suojata auringolta keväällä.

    Upeat kuvat!

  9. Kaunista <3 Miä tykkään kans havuista, ne tuo mukavasti vaihtelua ja vehreyttä perennapenkkeihin, ja ovat toki talvikaudella kauniita, kun muuten on niin aneemista. Minkä kokoista havua haet kirsikkapuiden tilalle? Korkeampaa vai matalampaa, leveä- vai kapeakasvuista? Vaihtoehtoja varmasti riittää, mutta ite oon nyt ihastunut japaninriippalehtikuusi Stiff Weeperiin – upea ilmestys. Tilattiin Maijan kans ne Hankkijan kautta Tahvosilta keväällä. Hankkijallehan saa tosiaan tilattua Tahvosten valikoimista tuotteita ilman erilliskuluja, tulevat samoissa kuormisssa kuin muutkin 🙂

    Ootko muuten menossa Mustilaan taimipäiville? Vähän Maijan kans reissua suunnitellaan, mut katsotaan, miten käy 🙂

  10. Kävisikö kasvarin viereen esimerkiksi kapeana kasvava kataja? Minulla tuli tänä vuonna ekat havukasvit puutarhaan, olen vierastanut niitä aina. Nyt on kolme serbiankuusta arboretumissa. Tykkään tuon lajin korkeasta ja kapeasta muodosta.

  11. Muuttopuuhissa tuleekin usein pientä ylimääräistä puuhaa, kun toisia kasveja joutuu siirtämään pois edestä. Ketjureaktio, ja yhtäkkiä huomaa että tuo ja tuokin pitäisi siirtää. =)

  12. Mä niin tykkään kaikenlaisista tuijista. Itselläni on 4 kaartiotuijaa takapihalla, ne ovat kasvaneet ihan hurjan pitkiksi ja ihme kyllä, en niitä ole tappanut. Sopivat siis onnettomalle viherpeukalolle myös 😀
    Kauniita kuvia olet taas napsinut <3

  13. Vau, itsekseen tullutta kosmoskukkaa, onpa mahtava yllätys. Ne on niin kauniita.
    Havukasvit ovat niin kivoja talvikaudella, kun katsoo ikkunasta ja puutarhasta erottuu jotakin vihreää tai edes jotakin muotoa 😀

  14. Kiitos, Liisa. Sama juttu minullakin, etten ehdi kesällä vierailla blogeissa niin usein kuin haluaisin.

  15. Kiitos! Joo, Mikki patsastelee aina vähän joka paikassa.

  16. Varmaan aika korkeita havuja pitäisi olla, jotta näkyvät kukkien välistä. Ei kuitenkaan liian leveitä.

  17. Kiitos, Sara. Varmaan minä hankin jotain isompia tuijia..

  18. Olen aina tykännyt havuista, mutta aina myös ollut noita koiria, jotka ovat riski havuille..

  19. Kiitos, Sussi. Meillä on kolme kartiovalkokuusta Länsipolun laitamilla. Tykkään niistä, mutta olen huomannut tuon arkuuden. Olen kyllä peittänyt ne ajoissa keväällä.

  20. Varmaan pitää olla aika korkea ja suht kapea havu. Varmaan tuija? En usko, että jaksan lähteä Mustilaan. Alkaa koulu ja työ ja viikonloppuna pitää latailla akkuja omassa puutarhassa.

  21. Katajakin voisi olla vaihtoehto. Korkeaa ja suht kapeaa haluan.

  22. Luulen, että jonkin vuoden kosmoskylvökseni lähti vähän myöhässä käyntiin. Nyt jatkossa ovat kylväytyneet itsestään. Hyvä, että ovat omatoimisia kosmoksia, koska eivät huolenpidostani välitä.

  23. Pihasi on niin kaunis! Jännä, että kosmos talvehtii siellä. Kiva kuulla, että voit paremmin. Ruokavaliolla on suuri merkitys terveyteen. Itse yritän käyttää paljon hapantuotteita, missä on paljon maitohappobakteereita ja en syö ollenkaan mitään hiivaa sisältävää, kun maha ei tykkää hiivasta (varsinkaan yhdistettynä sokeriin ja vehnäjauhoon). Mukavaa viikonlopun jatkoa =)

  24. No, ilman muuta ehdotan sinulle lemppariani surukuusta. Kapeana sopii pihaan kuin pihaan!

  25. Onpa hienoa, että Mikki antaa havujen kasvaa. Välillä tulee Domino-efekti uusista ideoista.
    En tiennyt, että myös kosmoskukat kylväytyvät itsekseen. Kätevää, kun linnutkin ovat auttaneet auringonkukkien kanssa. Minä joudun nekin esikasvattamaan.

  26. Kiva että havut ovat saaneet luvan päästä puutarhaan 🙂 Hienot kosmoskukkapuskat!

  27. Niin ihastuttavaa jälleen puutarhassasi =) Ja instassa on viimeaikoina näkynyt niin kovin, kovin hurmaavia kukkakimppuja – ihania =) Mukavaa työnaloitusta Sinulle =)

  28. Pallotuijat ovat komeita. Jospa Mikistä on nyt tullut niin aikuinen ja antaa olla kasvisi rauhassa, mene ja tiedä.
    Kasvihuoneen kylkeen voisi sopia vaikka joku sinertävä havu, mutta taitavat kasvaa aika leveiksi. Hopeakuusi tai vastaava siis. Meillä on marjakuusta, jota voi leikellä, mutta on hidaskasvuista.
    Kaunista on, edelleen, pihassasi. Maanantaina tosiaan palataan koulutyöhön.

  29. Juuri eilen mietin havujen alusia peratessani, ettei teillä tainnut olla havuja, mutta onhan teillä nyt! Näyttävät hyvälle tuossa paikassa. Kosmoskukka on lapsuuteni kukka, sitä kasvoi pitkässä penkissä pihalla. Ja me lapset värjäsimme niitä maljakossa laittamalla veteen elintarvikeväriä, oli jännitävä seurat, kuinka kukka muuttui vähitellen toisen väriseksi. Ilmiöperustaista oppimista 60-luvulla?

  30. Sain viime syksynä istutetun pallotuijan hengiltä, taisi olla vähän huono paikka sille kun sai lunta niskaansa 🙁 Havut antavat kivasti vaihtelua ja korostavat kukkaloistoa, joka on sinun puutarhassasi aivan huikaiseva <3

  31. Heips, Satu!
    Blogissani olisi sinulle haaste – käypä kurkkaamassa..

  32. Havut ovat ihania ja niitä vasten kukkien kauneuskin korostuu.
    Talvellakin havut jäsentävät puutarhaa kivasta ja tuovat vihreyttä.
    Puksipuun tilalle voisi istuttaa taikinamarjaa sitä voi leikellä mielinmäärin ja muotoilla siis samaan maalliin..

  33. Luulen, että kosmos siementää hyvin ja joka vuosi nuo edellisen syksyn siemenet lähtevät kasvuun. Hyvä niin, olen tyytyväinen!

  34. Kiitos, Jori! Kukkakimppuja on tullut väsättyä sisälle sateitten alta.

  35. Oli meillä jo aiemmin kolme kartiovalkokuusta tuolla Länsipolun varrella ja keväällä hankin tuijia tuonne yläpihalle. Kolme pientä pallotuijaa kuoli talvella. Jäivät lumien alle, eli olivat väärässä paikassa. Nyt uusi yritys isommilla!

  36. Katselin taikinamarjaa sillä silmällä taimistolla, mutten oikein syttynyt sille. En oikein hahmottanut sitä leikattuna. Niinpä päädyin tuijiin, jotka ovat vihreitä talvellakin.

  37. Minä hurahdin havuihin jo kauan sitten, sillä ilman niitä talvet ovat ankeita. Kartiovalkokusiakin on toistakymmentä. Laakakatajia oli monta, suurta upeaa, mutta viime talvesta Repandat eivät pitäneet, joten niitä on nyt vain joku 5-6. Kuusiaita on tontin yhdellä sivulla ja pohjoispuolella on kuusiaidannetta, että mikroiltmasto on parempi. Edelleen I-vyöhykkeen magnolia hyvässä hapessa.

    Äidilläni on kääpiösrbeinakuusta, joitain pallon muotoisia havuja etc.

    Me olemme istuttaneet kerran tilaa on, lännenhemlokin ja lehtikuusen. Nämä siis nyt havupuolen uutisista eli ei mitään paljoa uutta.

    Tuttavamme lyhytkarvainen uroscollie, maailmanluokan näyttelyvoittajakin vielä, pissasi kerran kartiovalkokuusellemme ja luulin, että se on menoa. Huuhtelin heti kun kehtasin eli vieraat olivat lähteneet, eikä siitä tullut vahinkoa. Mikki on niin fiksu, että kyllä hän tietää, miten puutarhassa ollaan:)

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: