Ruokaremppa

Ruokaremppa

Hei! Viime postauksessa kyselin vähän teiltä, noudatatteko jotain tiettyä ruokavaliota. Minä olen nyt pitänyt ruokapäiväkirjaa neljä päivää putkeen.  Keskiviikkoaamuna menen ravitsemusterapeutille ja toivottavasti saan hyviä vinkkejä, mitä minun kannattaa ja ei kannata syödä. Toivon löytäväni ruokavalion, joka olisi hyvä masulle ja vähemmän tulehduksia ruokkiva. Minullahan on selkärankareuma. Ollut jo 27 vuotta. Lisäksi keskivaikea mahakatarri, joka on pahentunut viimeisten viiden vuoden aikana. Mahakatarri on riski vatsasyövälle ja minulla tuo riski on siis yhä lisääntynyt. Yritän nyt tehdä kaikkeni, jottei masutilanteeni enää pahenisi. Pakko tunnustaa, etten viimeisten vuosien aikana ole ollut mikään mallikansalainen elintapojeni kanssa. Olen rakastanut hyviä viiniaterioita, suklaata, vahvaa kahvia jne. Mutta nyt on viimeinen hetki tsempata ja sen teen! Ainakin kovasti yritän!

No, herkuttelu on taaksejäänyttä elämää ja elokuun alusta painoni on keventynyt reilulla kahdeksalla kilolla. Vielä voi kolmesta viiteen ihan hyvin lähteä. Painoindeksini on nyt vajaa 23, joten se on hyvä. Lihaskuntoni sen sijaan on tällä hetkellä surkeassa jamassa, koska en ole voinut juurikaan tehdä mitään fyysistä loppukesästä lähtien. Odotankin pääsyä fysioterapeutille, koska tulehtuneen jalkani lihakset ovat käyttämättömyyttään surkastuneet. Oikean jalan polvi, isovarpaan tyvinivel ja kantapää ovat olleet koko syksyn tulehtuneita.

Siihen ruokapäiväkirjaan… Olen lähes joka aamu syönyt kaurapuuroa, jossa on ruokalusikallisen verran voita. Monesti myös marjoja reilun desin verran. Yleensä mustikoita tai vadelmia. Ihan ensin juon aina lasin raikasta vettä tyhjään mahaan. Puuron kanssa menee noin 150 grammaa hedelmiä. Viime aikoina hedelminä on ollut papaijaa, mangoa, persimonia, kiwiä ja pikkusiivu banaania. Kahvia juon aamulla noin 2 desiä ilman lisukkeita, siis mustana. Lisäksi juon lasin Gefilus-mehua. Aamupala on yleensä siinä seitsemän maissa. Aamupäivän aikana juon useaan otteeseen vettä. Yleensä puoliltapäivin juon päivän toisen ja viimeisen kuppini kahvia, noin 1,5 desiä, mustana. Kahvin kanssa olen ottanut minipalan piimäkakkua tai omenakaurapaistosta vaniljakastikkeella. Piimäkakkua maksimissaan 50 grammaa, ihan vain hyväksi mauksi. Kauraomenapaistos on erittäin vähäsokerista ja tehty juoksevaan Keijuun. Jos on nälkä, saatan ottaa kaksi 20 gramman tattarikeksiä fetalla. Päivän ainoa lämmin ateriani on kahden tai kolmen aikoihin. Nyt syksyllä se on usein ollut kurpitsaa jossain muodossa. Esimerkiksi spaghettikurpitsaa äyriäistonnikalatomaattikastikkeella. Ruokajuomana vesi. Illalla kuuden aikaan juon lähes puoli litraa teetä ilman lisukkeita. Teen kanssa saatan ottaa pari tattarikeksiä fetalla tai mustalla koskenlaskijalla. Jos tekee mieli makeaa, otan omenakaurapaistosta. Jos äidyn oikein mässäilyyn, syön vähän micropopcornia.

Kuva vuodelta ”kivi ja keppi” 

Huomasin, että nyt kun olen korvannut aiemman aamuisen turkkilaisen jogurtin kaurapuurolla, syön aika vähän maitotuotteita. Leivän jätettyäni tulee myös aika vähän monityydyttymättömiä rasvoja. Kaikki ruoka tosin tehdään oliiviöljyssä tai juoksevalla margariinilla, ei voilla. Mutta voipi olla, että noista rasvoista tai maitotuotteista tulee ravitsemusterapeutilla sanomista. Kalaa syön lähes päivittäin. Lihaa en lainkaan. Ei nuo mun ruuat kovin kummoisia ole, mutta ei ole kulutuskaan, kun liikkuminen on rajoitettua toistaiseksi. Joka aamu olen ottanut kalkkia, d-vitamiinia, c-vitamiinia, b-vitamiinia ja monivitamiinitabletin noitten pöperöitteni lisäksi. Olen yrittänyt vähentää kahvia, tavoitteena jättää se kokonaan pois. Se on ollut tässä ruokarempassani vaikein rasti. En tahdo saada silmiäni aamulla auki, jollen saa sitä pahuksen kahvia. Riippuvuus on siis ilmeistä. Pyrin myös syömään mahdollisimman vähägluteenista ravintoa. Pieniä lipsahduksia tulee, mutta suuret linjat pitävät. Leivän olen jättänyt.Lihan jätin jo vuosi sitten. Lihaa ei tee enää edes mieli. Ällöttää pelkkä ajatuskin. En halua syödä ketään. No, kalaa vielä syön ja niitä äyriäisiä. Anteeksi, vedenelävät. Maitoa en ole juonut neljäänkymmeneen vuoteen. En vaan pysty. Mitäs tuumit mun eväistä? Oletko sinä pyrkinyt jättämään joitain ruoka-aineita pois? Oletko yrittänyt painonpudotusta ja onko tullut hyviä tuloksia? Minä olen monestikin saanut painoa pois, mutta aina se on jossain vaiheessa tullut takaisin. Nyt vaan olen sellaisen pakkoraon edessä, etten oikein voi palata entiseen. Oisko siis toivoa, että muutos on pysyvä? Toivon näin!

42 thoughts on “Ruokaremppa

  1. Toivottavasti saat apua ja vinkkejä ravitsemusterapeutilta!
    Kahviriippuvaisuus on täälläkin tuttua. Minulle iskee vieroitusoireet, kun edellisestä kupista on kulunut liikaa aikaa eli päätä alkaa särkeä 🙁 Tämä siitäkin huolimatta, että juon kahvini runsaan maidon kanssa ja maltillisesti vain 2-3 mukia päivässä, eli sinänsä en mielestäni lainkaan hurjia määriä. Mutta koukussa olen silti..

  2. Toivottavasti terapeutista on apua. Minä jättäisin kaiken muun rasvan paitsi oliiviöljyn pois ja sitten kokeilisin mikä vaikutus on voi lisäämisellä. Mutta tämä vain siksi että itse välttelen rypsiä kaikessa muodossa. Banaania mietin myös, jo edesmennyt läheinen oli yhdensortin ammattilainen ruoka-aineiden suhteen ja hänen mielestään banaania ei tulisi syödä. En kyllä enää muista miksi. Minä syön 🙂 Kahvia en ole oppinut juomaan mutta teetä menee päivässä paljon. Kaikki mustaa teetä.

  3. Toivottavasti ravitsemusterapeutista on apua. Minä en mikään ravitsemusasiantuntija todellakaan ole, mutta minun silmiini sinun energiansaantisi näyttää kyllä aika pieneltä ja varsin aamupainotteiselta. Saatko nukutuksi kunnolla? Minulla liian vähäinen syöminen vaikuttaa heti yöuniin – kroppa ei vain jotenkin pysty rauhoittumaan, vaikka ei olisikaan nälkäinen olo. Entä proteiini, saatkohan sitä tarpeeksi? Se kun olisi tärkeää niiden lihaksien kannaltakin.

    Kahvi on ihan kamala addiktio. Itse jouduin taannoin jättämään (sydämen lisälyöntien takia) kahvin joksikin aikaa pois, ja kyllä se olikin vaikeaa. Mutta hirveitä olivat oikeastaan vain kolme ensimmäistä päivää, ja sen jälkeen helpotti. Kaiken lisäksi tuntui mukavalta, että pääsi voitolle riippuvuudestaan. 🙂

    Osuvasti sanottu tuo, että et halua syödä ketään. En minäkään haluaisi… ja sitten taas kumminkin syön. 🙁

  4. Minä juon kahvia kahdesti päivässä, aika isot mukit. Töissä en juo kahvia ollenkaan. Välillä pienensin päiväkahvin annoskokoa, mutta nyt se on taas kasvanut. Jos kahvista menee yli 12 tuntia, saan päänsäryn. Oikein mojovan.

  5. Banaania syön vain sentin viipaleen päivässä. Mikä tuossa soijassa on?

  6. Proteiinin saantia minäkin olen pohtinut. Samoin rasvan. Mulla oli morkkis lihan syönnistä vuosikymmenet, kunnes lopulta pääsin siitä. Saan ihan hyvin nukuttua. Olen aina ollut "aamunälkäinen."

  7. Taidetaan olla saman kokoisia ja ruokavaliokin vaikuttaa samalta. Vaikka normaalipainossa olenkin, jotenkin mahaan on vähän ylimääräistä kertynyt ja siitä olisi kiva päästä eroon. Minulla on paheena herkut, eli keksit ja kakut ym makea. Muuten taitaa olla aika terveellinen ruokavalio, syön paljon pähkinöitä, siemeniä, kasviksia hedelmiä ja kalaa. Joskus kanaakin, mutten muuta lihaa.
    Normaalipainoisen on tosi vaikea saada kiloja pois, se on huomattu.

  8. Mulla on ollut aina pömppömaha. Olin nuorena tästä vielä kymmenen kiloa hoikempi ja tein vatsalihasliikkeitä oikein urakalla. Pömppä oli ja pysyi. Saatikka nyt, kun on kaksoset…

  9. Jätin kahvin pois 1990-luvun lopussa. Vatsaleikkausten jälkeen luultavasti voisin sitä taas juoda, mutta en uskalla aloittaa. Uskoisin, että siitä pääsee eroon, kun valitsee etukäteen sopivan ajan ja lopettaa yhdellä iskulla. En toisaalta tiedä, miten kahvi vaikuttaa eri sairauksiin. Olen korvannut kahvin teellä. En tiedä senkään vaikutuksista.

  10. Kahvin lopetus on niin hankalaa tuon uhkaavan migreenin vuoksi..

  11. Itse tsempaan välillä tuon syömisen ja juomisen kanssa kunnes taas huomaan pikkuhiljaa vajonneeni sinne kahvia litkiväksi mahakipupotilaaksi. Aark miksi syömisen pitääkin olla niin haitallista??

  12. Minä juon enää kupillisen kahvia päivässä, oli vaikeaa vähentää 6-7 kupillisesta.

  13. Tsemppiä sopivan ruokavalion löytämiseen!
    Minä kanssa pyristelen kahvin juontia kohti minimiä, koville ottaa. Samoin ikuinen sitrushedelmäkielto on paha rasti.

  14. Minä opettelin vasta viime vuonna juomaan kahvia, ja ennen en voinut sitä juoda ollenkaan. Lapsena sain siitä vatsan kipeäksi. En tiennytkään, että se on noinkin herkkä vatsakatarrille. Sen nimittäin sain yhtäkkiä viime talvena. Joten täytyypä olla tarkka kahvin kanssa.

  15. Kahvin olen jättänyt jo 70-luvulla pois, aina tuli paha olo, tilalla tee ja siitäkin hiljalleen olen luopumassa ja siirtymässä vihreään teehen. Neljänviljan puurolla täälläkin mennään aamuisin ja vahvistan sitä chian siemenillä, suosittelen, melkoinen terveyspakkaus.

  16. No mun ruokavalion jo tiedätkin, ja sitä ihan todellatodella lämpimästi voin suositella, koska perustuu ihan vaan puhtaaseen, hyvään ravintoon, joka sisältää paljon lehtivihreää (siis ihan oikeasti vihreää, eikä mitään kelmeää jäävuorisalaattia), eikä mitään keinotekoista. On nivelille hyväksi. Ja migreenille! (Molemmat on mainittu yhtenä syynä sille, miksi kannattaa tuota PH-ruokavaliota kokeilla).

    Sellaisen vinkin antaisin tuohon aamuun, mitä itse olen noudattanut varmaan jo liki 15 tai 20 vuotta ja joka auttaa paitsi ruuansulatusta käynnistymään heti aamusta, on myös hyväksi sille happoemästasapainolle. Eli illalla kun laittaa kannuun raikasta kylmää vettä ja aamulla kaataa sitä huoneenlämpäisenä lasiin, johon puristaa puolikkaan sitruunan ja juo sen ensimmäisenä tyhjään vatsaan, elimistö lähtee heti ikäänkuin käyntiin. Ja ruuansulatus toimii. Helppoa ja toimivaa.

    Paljonkin haluaisin kirjoittaa, mutta jätän sen tekemättä ja toivon, että ammattilaiset ovat samoilla linjoilla 🙂

  17. Kahvia monet ravintoihmiset kehuvat terveyttä edistäväksi. Itse juon aamukahvin (=mukillinen) ja sitten iltapäivällä pienen kupillisen. Loraus maitoa, ei sokeria. En kyllä luovu kahvista 🙂 Vaikea tietää ketä aina uskoisi kun asiantuntijoilla on niin paljon eriäviä lausuntoja terveellisestä ruokavaliosta ja laihdutusdieetistä, mutta eiköhän voi ainakin vihannesten voimaan luottaa ja rauhassa syödä hedelmiä pienissä erissä. Pahus sentään kun ruoka on niin hyvää ❤️

  18. Olen juonut aika usein iltaisin vihreää teetä, mutta minusta se maistuu vähän kuravedeltä..

  19. Wau tuota painoindeksiä ja hyvällä mallillaan pudotus/ruokavalio. <3 Mahakatarrille taitaa se kahvi olla aikamoinen porakone, mutta kun se kahvi on niin hyvää. <3 Sinulla on kyllä niin kurjat sairaudet, reuma aiheuttaa varmasti kamalasti kipuja. <3

  20. Juon aamulla heti ekaksi vettä. Tuota sitruunaa en ole käyttänyt. Mun pitäisi välttä noita sitruksia.

  21. Ruoka on hyvää. Voipi olla, että kahvista en pääse eroon minäkään. Totta, on kamalasti ristiriitaisia suosituksia.

  22. Olin melkein 20 vuotta ilman kahvia, nyt juon aamukahvin ja päiväkahvin, mukillisen kumpanakin. Ruokaremppaa olen myös miettinyt, auttaisikohan nivelrikkoiselle.
    Kivutonta tiistaita Sinulle Satu ♥

  23. Jep, kahvi on hyvää! Joo, kipuja on, mutta eniten raivostuttaa se, että liikkuminen rajoittuu tulehdusten vuoksi. Kun ei vaan pysty.. Mulla tuo mahakatarri on jo aika riskaabelilla tasolla, joten se kyllä huolestuttaa ihan oikeasti.

  24. Sanotaan, että sokeriton, lihaton ja gluteeniton ruokavalio on hyväksi nivelille. Kokeilen nyt kevytversiota em. ruokavaliosta.

  25. Tuntuu siltä, että kaikki me jollain tavalla painimme ruokavalion kanssa. Minua koukuttaa makea. Joulu lähestyy ja kaikki ihanat konvehtirasiat ovat taas kätteni ulottuvilla. Niiden kyytipojaksi reippaasti kahvia. Keväällä sitten harmittaa, kun housuja kiristää.

  26. Kuulostaa jo aika kivalta tuo ruokavalion uudistus. Kahvi on tietty pahasta, mutta siitähän voi vähentää asteittain. Hyviä rasvoja ei kannattane välttää. Kreikkalaiset kylmäpuristetut oliiviöljyt ovat tutkitusti parhaita, koska niitä ei ole prosessoitu mitenkään. Kannattaa välttää rasvoja, joissa on sana kevyt ja kiertää mahdollisimman kaukaa.

  27. Itse vaihdoin kahvin teehen lennossa vuosi sitten, ei päänsärkyjä. Aamusta elimistö todella tarvitsee kofeiinia, mutta huomasin teen kofeiinin tehoavan ihan samalla tavalla kuin kahvinkin. Kokeileppa. 🙂

  28. Mielenkiintoista lukea mitä ravitsemusterapeutti sanoo ruokavaliosta. Mie oon käyttänyt yhtä sun toista ruokavaliota, mutta nyt syön mitä menee ja tekee mieli. Ei jaksa välittää niin tiukasti, ennenkuin muu elämä ois paremmassa kunnossa 🙂
    Leipä ei maistu enää, en tiedä miksi. Saa jäädäkin syömättä. Kahviriippuvainen olen myös, olis rankkaa siitä luopua.
    Mulla oli mahavaivaa yhteen aikaan, melkein kaikki ruoka rupes koskemaan ja oli ripulia. Pitkään kuljeskelin imocurin kanssa, ei meinannut päästä aamulla mihinkään. Onneksi meni ohi, monta kk:tta kesti. Maitohappobakteereita söin myös pitkään.
    Toivon ♥ todella että saat jostain kautta apua vaivoihin!

  29. Hienoa että olet onnistunut ruokavalion remontissa! Lopetin kahvinjuonnin itse asiassa tänään, ja ennen vaivanneet sydämen tykyttelyt ovat pysyneet toistaiseksi poissa. Tosin nyt tuntuu ettei saa oikein mitään aikaiseksi. Minun paheeni on sipsit ja suklaa. Vain vaivoin saan pidettyä herkkuhetket viikonlopuissa. Mielestäni ruokavaliosi kuulostaa terveelliseltä, toki kannattaa huolehtia että saa tarpeeksi proteiinia ja b-vitamiinia :).

  30. Onpa sinulla aikamoinen remontti ollut ja paino on pudonnut. Kahvia pakko saada pari mukia aamuisin, mutta muuten en enää sitä juo oikeastaan lainkaan. Iltapäivisin olen opetellut juomaan teetä eikä kahvia enää tee mieli. En ole koskaan oikeastaan laihduttanutkaan, kun painoa on muutenkin aika vähän. Aika hurjaa, että olet jättänyt lihan pois kokonaan. Minä en voisi elää ilman kunnon pihvejä. Pääasiahan on, että sinä olet huomannut eron. Liisa

  31. En noita hyviä rasvoja vältä, mutta niitä ei vain meinaa tulla…Ruuanlaittoon käytämme oliiviöljyä.

  32. B-vitamiinin saan kolmen kuukauden välein pistoksina. Ei muuten imeydy. Proteiinia pitäisi jotenkin lisätä.

  33. Kesällä lihoin neljä kiloa, joten ne lähti ja lisäksi toiset neljä. Hyvä niin. Illalla juon teetä. Lihaa ei tee enää pätkän vertaa mieli. Olen todella iloinen, että pääsin siitä eroon.

  34. Hei! Ikävää että joudut jatkuvasti kamppailemaan kipujen kanssa. Saatkohan riittävästi proteiinia? Itse olen opetellut lisäämään sitä joka aterialle jossain muodossa. Aamupuuron sekaan vatkaan 3 munanvalkuaista 🙂
    Oletko jättänyt vehnän kokonaan pois? Ymmärtääkseni sen on todettu ylläpitävän tulehdustiloja kehossa. Jotkut gluteenittomat jauhoseoksetkin sisältävät vehnätärkkelystä eivätkä siksi sovi kaikille.

    Voimia sinulle ja perheellesi!

  35. Mä ostin valion laktoositonta proteiini välipalajauhetta. 22 g proteiinia 50 grammas. Sitä on eri makuisia, mulla mansikan makuista. Se on hyvää puuron, jugurtin, smoothien joukkoon. Sitä myydään ruokakaupoissa.

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: