Muista, Satu, ensi kesänä… – Remember, Satu, next summer…

Muista, Satu, ensi kesänä… – Remember, Satu, next summer…

Heissan! Kirjoitan monesti ylös, jos muistan ja ehdin, mitä pitäisi muistaa puutarhan suhteen ensi kesänä. Paljon on kaikkea, mitä muistaa… Ajatuksena olisi istuttaa tai kylvää rosmariinia ja mäkimeiramia, siis oreganoa, polkujen varsille. Tuoksuisivat mukavasti ohi kävellessä. Oregano kukkii myös pitkään ja on pölyttäjien ja perhosten suosikki. Ainoa haitta on sen hurja leviäminen siementen avulla. Hi! I’ve made a list what I should remember to have in our garden next summer. Do you already have plans for next summer? Have you made a list? I’ll plant some rosemary and oregano beside the garden paths. They’ll smell good when you walk by.

Hankintalistalla on myös lisää havuja.. I’ll buy some more evergreen plants…

Aion hankkia takapihan edelleen kovin tyhjiin köynnöskaariin lumikärhön. Ainakin toiseen kaareen, jollen molempiin. Riippuu, mitä keväällä näyttää nousevan. Lumikärhö olisi kova sana myös Pusutunneliin. More Clematis..

Pallohortensia oli hankintalistalla, mutta niitä ostin jo syksyllä kaksin kappalein. Listalla olivat myös pallerolaukat, joitten sipulit ovat nyt maassa. Hyvä mie! Jotain listalta on jo reilassa. Hydrangeas and alliums.. that I’ve already planted, were on the list.

Länsipolun varren istutuksia piti tarkistaa ja se on jo osittain tehty. I was supposed to replant some perennials on the western part of our gaden. It’s been done.

Heiniä ajattelin hamstrata. Niitä minulla oli ensimmäistä kertaa tänä kesänä puutarhassa ja tykkäsin kovasti. I like different kinds of hays. I’ll increase them.

Liljoja voisi lisätä. Ne ovat ihania elokuun kukkijoita. Samoin syysasteria, sädepäivänhattuja ehdottomasti. Syksyllä pitää olla kukkijoita, ettei ankeus ala liian aikaisin. Niin, ja maksaruohoja on oltava enemmän. More lilies. Absolutely! Sedums as well!

Must-listalla on myös virginiantädyke. Väittäisin istuttaneeni sellaisen parikin kertaa. Mihin lie joutunut? Olisinko keväthuumassa kitkenyt? Luultavasti. Veronic virginica. I could swear, I’ve planted it a few times.. But there isn’t any. I may have weeded it.

Ranskanruusut tulevat vastedes korvaamaan kupsahtelevat ryhmäruusut. Viherpihan Teija Tuiskulta sain tämän vinkin ja sitä aion noudattaa. Ranskanruusut ovat kuulemma vahvempia. Jaloangervot olivat lisättävien listalla ja niitä hankin jo syksyllä. French roses… Yes! I don’t have any of them – yet.

Kasvimaalla aion kasvattaa enemmän kurpitsaa. Loppuivat syksyllä kesken. Erityisen tykästynyt olin spaghettikurpitsaan. Palsternakkaa pitäisi myös jostain keksiä. Olisiko siemenet pitänyt kylvää jo syksyllä? Talvivalkosipulit jäivät tällä kertaa, koska lumi yllätti. Tulppaaneja on istutettu ennätysmäärä. Ikiomaa Keukenhofia nyt luottavaisena odottelen. Jolleivät myyrät tee tepposiaan. More pumpkins. I love pumpkins!  More tulips. 30 kilos of tulip bulbs have been planted.

Daalioita ja tuoksuhernettä täytyy muistaa istuttaa ja kylvää. Haluan tehdä syksyllä kauniita, tuoksuvia kukkakimppuja. Oletko sinä tehnyt listaa siitä, mitä aiot ehdottomasti hankkia ensi kesänä puutarhaan? Jos olet, olisi kiva, jos teet postauksen aiheesta! Haastankin kaikki puutarhahörhöt postailemaan ensi kesän must-jutuista. Piristäisi kummasti tätä synkkää ja kylmää marraskuuta. Kukkaisaa viikkoa! Dahlias and sweetpeas. More of them. I love to make bouquets and they are more than suitable for that.  So, what are your plans? Do you already miss your garden? I do! We have frost and snow. Happy week!

54 thoughts on “Muista, Satu, ensi kesänä… – Remember, Satu, next summer…

  1. KIva haaste ja tehokkaat ajatukset! Mä en ole vielä yhtään miettinyt ensi vuotta, tai ehkä jotain vähän…. ainakin peura-aidan rakentaminen tai sitten muutto paikkaan, jossa ei ole peuroja!

  2. Monesti olen ajatuksissani tehnyt listoja ja ehkä jopa kirjoittanut pieneen pinkkiin kirjaani…sitten tulee kevät ja ..unohdan, kun on taas miljoona muuta ideaa 🙂 Tosin joke kevät ja syksy ilmestyy joitain uutta, suunniteltua tai suunnittelematonta <3

  3. Oiva haaste. Täytyykin laittaa muistiin, kun nyt on jutut muuten aika vähissä.
    Lumikärhö oli yksi viime kesän parhaista hankinnoista. Kasvoi hurjaa vauhtia ja kukki runsaasti ja pitkään.

  4. Sinulla on jo häkellyttävän paljon suunnitelmia ensi kesälle. Mun moottori taitaa olla vähän pakkasten takia hyydyksissä ja hitaammalla vaihteella. Lumikärhöä olen ihastellut monessa blogissa……ja oreganon voisin minäkin lisätä listaan. Kangasajuruohosta on jo tullut monen paikan tuoksukaveri puutarhaan.

  5. Upeat, kesäiset kuvat rehevästä puutarhastasi.
    Itse en ole vielä sen kummemmin ensi kesää ajatellut, mutta eiköhän viimeistään joulun jälkeen ala uusia puutarhaideoita putkahdella mieleen:)

  6. Ainakin liljoja ja maksaruohoja lisää, ehkä pari puutakin. Suunnitelmia on hyvä olla. Ja miten ikävä tuli kesää kuviesi kautta.

  7. On sinulla ihana puutarha kuvista päätellen. Varmasti paljon työtäkin. Mutta kaunis.

  8. Kivoja suunnitelmia ensi kesää silmällä pitäen. Lumikärhö on takuuvarma valinta.

  9. Hyvä idea tehdä blogiin itselleen muistilista! 😀 Minulla on kanssa paljon suunnitelmia omaan puutarhaan Suomessa mutta ne ovat vain päässä. Harmi etten loppupelissä ehtinyt liljoja istuttaa lisää ennen lähtöä. No, ehkä sitten ensi vuonna…

  10. Ihanat suunnitelmat sulla. Mun suunnitelmani eivöt ole vielä jäsentyneet, joten täytyy aloittaa pähkäily tosissaan. Pikkutaimia en hanki, sen olen päättänyt.

  11. Meidän pihamme ei juurikaan suuria suunnitelmia saa aikaan, mutta kun tarkemmin alkaa miettimään…onhan niitä. Ensimmäiseksi nokkostaistelu jatkuu yhä, paviljongin ympärille pitäisi keksiä kokonaan uudet istutukset (en tiedä mitä) ja huvimajakasvihuone odottelee ideaa mihin se rakennetaan. Olihan tässä sittenkin aika paljon 🙂 Kyllä tulee kesää ikävä kun katselee kuviasi!

  12. Kun nään blogissa, lehdessä tai kirjassa jotain ihanaa, kirjoitan sen yleensä "kauppalistalle" puutarhapäiväkirjaani;)

  13. Olipas ihanaa katsella noita kesäisiä puutarhakuvia! 🙂
    Kun ulkona tuiskuaa lunta ja tuulee kylmästi on kyllä vähän jo kesää ikävä. Pitäisi nyt vaan rohkeasti tuonne tuiskuun lähteä.

  14. Olipa kiva haaste, laitan sen korvan taakse 😀 Kaikkea ensi kesäksi olen suunnitellut, lähinnä kasvimaata ajatellen ja no kukkamaitakin vartena jotain. Tuttavani kylvi kerran talvialkosipulia – liian myöhään – rautakangella jäiseen maahan ja satoa tuli aikas hyvin vielä! Omaa kokemusta tuollaisesta ei kyllä ole, mutta kannattanee kokeilla 😀

  15. Oi onhan niitä suunnitelmia jo ensi kesäksi 😉 Lisää ihania kärhöjä sekä sipulikukille uusia paikkoja omenatarhaan. Yläpihan 'muotopuutarhan' viereisen kahvittelualueen tekeminen. Luumulehdon varjopenkin uudistaminen ja lavatarhan jatkaminen.

  16. Kaunis on puutarhasi ja kiva haaste! Mun suunnitelmat on vähän samansuuntaisia kuin Sailalla…myyrien 'murhaaminen' tai muutto muualle. Mökkipihan nurmikolla on yli sata myyräkekoa. Maksaruohoa voisi olla enemmänkin, se kukkii nätisti jäätyneenä tuolla lumisateessa.

  17. Eipä ole puutarha muistilistaa…monen monta muuta muistilistaa kyllä pitäisi tehdä…tuppaa muuten unohtumaan.

  18. Hyviä suunnitelmia!

    Itse istutin nyt paljon syksyllä paljon uutta, mutta saa nähdä, miten selviävät talvesta

  19. Mä laitan post it lappuja kalenterin väliin. Nytkin ne olivat ensin tämän vuoden viimeisessä välissä ja siirtyivät sieltä uuteen oikeisiin ajankohtiin 🙂

  20. Niin kiva uusi banneri ja hyvin kuvaavaa Miki on aina mukana, kuten Samppakin. <3 Leppoisaa talviviikkoa <3

  21. Jep, joka kevät ja syksy tosiaan tulee uuttaa hankittua.

  22. Pitää olla kaikenlaisia suunnitelmia, että kestää kylmän ja pimeän ajan. Mulla on tosi paljon tuota ajuruohoa ja tykkään siitä ihan kympillä.

  23. Juu, no joulun jälkeen alkaakin kevät. Ainakin meikäläisellä!

  24. Joo, kesää on jo ikävä. Puita ei meille enää mahdu.

  25. Kiitos! On siinä työtä, mutta se on ihanaa. Tosin vartalo ei meinaa kestää sitä.

  26. Minä en muista yleensä kirjoittaa ja sitten se unohtuu.

  27. Täällä on ollut tällä viikolla ihan hyytävän kylmää.

  28. Tosi hyvä idea laittaa asiat noin ylös, mulla vaan ei ole oikeen nyt aikaa, kun opparia väännän, mutta tammikuussa sitten…
    Mulla on oreganoa kasvarin vieressä ja on se pysynyt ihan aisoissa. Se on todella hyvän tuoksuinen ja kukkiessaan kerää kaikkia pölyttäjiä. Jotain kaaria ja tukia aion alkaa rakentelemaan ensi kesänä ja se suunnittelemani puro/putous/lampi olisi myös työn alla, kun vaan keksin kuka kaivaa kuopan…
    Ihanaa oli katsella taas noita puutarhasi kuvia, tuli niin hyvä olo.
    Mukavaa loppu viikkoa!

  29. Kärhöjä ainaki hommaan uusia, lumikärhönki 🙂 Muut hankinnat riippuu taas talaven vaikutuksesta.
    Yks poloku pitääs kivetä, jäi tältä kesältä tekemättä. Ja se ikuusuusrojekti on taas ens kesänki listas…..nimittäin kasvari.

  30. Lykkyä opiskeluun! Mullakin on jo parissa paikassa oreganoa, mutta ajattelin, että sopisi polun reunamille erityisen hyvin. Mukavaa viikkoa!

  31. Joo, talven takia jouduin minäkin suurhankintoihin viime keväänä. Kasvariprojekti onkin ihana.

  32. Kivat on sun suunnitelmat. Minullakin on pakkosaada lista mihin tulee kasveja välillä ihan satamalla..Eihän se oregano hirveesti leviä jos katkoo kukintansa lopettaneet kukat poikki.

  33. Kylläpä oli kauniita kesäkuvia, ihan unohtui tuo ulkona pöllyävä lumi noita katsellessa. Ja tuo tuoksuva polun reuna kuullostaa ihanalta! Puutarhahaaveet ja tulevat hankinnat riistäytyvät helposti käsistä, aina kun näkee toisella kauniin kasvin, tekisi mieli hankkia itsellenkin sellainen. Kärhöjä ei ole koskaan liikaa, ruusuja mieli tekisi hankkia lisää, mutta eivät savisessa maassa tahdo menestyä. Kasvihuone-huvimaja -projekti on meillä ensi kesän juttu!

  34. Hyvä on laittaa muistiin kasveja, joita haluaa. Osan unohtaa muuten talvella. Minä koitan muistaa tehdä yksivuotisista suorakylvöjä, jotta loppukesällä olisi enemmän kukintaa.

  35. Hyvä idea kirjoittaa tänne ylös ensi kesän suunnitelmia ja must-hankintoja 🙂

    Aiotpa tehdä paljon lisäyksiä puutarhaasi vielä, vau, mutta tiheillä istutuksilla saadaan näyttävyyttä aikaan. Tuo pitäisi minunkin oppia…

  36. Voi Satu sinua, sillä sinulla on jo selvät sävelet ensi vuotta ajatellen. Minä menen aina aika paljon fiiliksillä. Paljon olisi tehtävää ja ideoita, kun vain olisi aikaa. Liisa

  37. Joo,ei, jos muistaa katkoa ajoissa. Mukavaa viikonloppua, Taina.

  38. Tuo on totta. Kehäkukat ja tuoskuherneet olivat kesänä viimeisiä kukkijoita. Samoin sammarit.

  39. Juu, lisäyksiä tulee aina. Tarpeeseen tai sitten pistetään mahtumaan.

  40. Joo, ei tämä talvi muuten kulu. Mieli on aina puutarhassa.

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: