22.2.2017

Vetinen juttu ja vähän muutakin..

Hei!

Tänään olen jälleen pohtinut tulevaa puutarhakautta ja uudistuksia puutarhaamme. Meillä on ollut jo vuosia iso puutos puutarhassamme. Tohdinko kertoakaan, mikä se on..?

Meiltä puuttuu täysin sadevesien keräysjärjestelmä. Siis ei ole edes sadevesitynnyreitä. Kaikki kastelu on taivaan ja vesijohtoveden varassa. Miten sinä olet järjestänyt sadevesien talteenoton? Onko sinulla jokin toimiva kastelujärjestelmä?

Vesiletkun varressa olen saanut kuivina kesinä seisoa tuntitolkulla ja se ei ole kivaa eikä halpaa. Kaiken lisäksi puutarhaletku ei yllä pihamme perällä, vaan vesi on kannettava kannulla sinne. Huoks.

Esteetikko, kun olen, en ole hankkinut sadevesiastioita, koska en ole löytänyt silmääni miellyttäviä. Pelkkä ajatuskin muovisista, kirkkaanvärisistä vesiastioista puistattaa. Joo, ei. Tyylikkäät saisivat olla ja sellaiset, että sulautuvat maisemaan.


Jep, ja sadevesien keräilyn lisäksi yritän panostaa vähän enemmän hyötykasveihin. Nooh, niinhän minä kyllä joka kesä aion. Ja sitten, kun kukat puhkeavat kukkaan, vievät ne sydämeni.

Tänään huomasin viikko sitten kylvämieni latva-artisokkien itäneen ja pikkupiipot pilkistivät jo mullasta. Toivottavasti kirvat eivät tällä kertaa iske niihin. Niin kävi edellisen yrityksen kanssa pari vuotta sitten.


Haluaisin rajata lavakaulusmaan jotenkin, mutta pelkään rajauksen varjostavan kasvatteja. Esimerkiksi jonkinlainen pensasaita voisi tulla kyseeseen. Sellainen muotoonleikattu, ei liian korkea.

Toinen vaihtoehto voisi olla puupylväät ja yläparrut, joita pitkin jokin köynnös kiemurtelisi, esim. ruusupapu. No, ruusupavun kasvatus ei ole vielä kertaakaan minulta onnistunut. En tajua, miksi. Muut pavut kyllä kasvavat. Olisiko sinulla vinkkiä ruusupavun onnistumiseen?

Noihin lavoihin pitäisi saada myös kennolevykannet saranoilla. Ainakin osaan lavoista. En jaksa viritellä harsoja. En sitten millään.


Haluaisin puutarhaamme muotoonleikattuja pensaita ja havuja. Ehdottomasti.

Haluaisin haalia jostain vanhoja tiiliä. Päässäni muhisi mukava projekti niille... Onko sinulla jo projekteja mielessäsi? Sellaisia haavejuttuja?


Lumikärhöjä aion hankkia lisää. Rakastuin lumikärhöön, joka kasvoi ja kukki upeasti heti ensimmäisenä kesänään. Juu, ja ranskalaiset ruusut ovat hankintalistalla, jahka ryhmikset kupsahtelevat yksi toisensa perään...

Tällaisia mietteitä... Mitä suunnitelmia sinulla on tulevalle puutarhakaudelle?

Mukavaa keskiviikkoiltaa!

49 kommenttia:

 1. Me kuulutaan vesi-osuuskuntaan (~20€/ vuosi), joten meillä pihan kasteluvesi tulee järvestä. Tosin mies kaivo syksyllä putken poikki, joten keväällä kaivellaan vähän sitten putkia uusiks. En oikein ees tiedä, et miten muuten ton toteuttaisi, kun meillä on aika iso tontti ja paljon kasteltavaa :/ Oon vähän suunnitellut, että istutetaan uus kirsikkapuu, kun aiemmat lähti julkisivuremontin yhteydessä. Lisäks varmaan istutetaan uusia marjapuskia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikin ihanteellista asua lähellä järveä tms. Meidän pitäisi uusia kirsikkapuu myös.

   Poista
 2. Meillä oli vanhassa kodissa sellainen kuution muovihässäkkä, jonka päälle mies rakensi mökin. Alaosaan laitettiin hana, josta oli helppo ottaa kastelukannuun. Tämä säiliö tosin täytettiin ihan letkulla, mutta ainakin sieltä sai seisotetteua ja lämmintä vettä. Sadevesijärjestelmään liittäminen oli suunnittelilla, mutta se ei koskaan ehtinyt valmistua.

  http://meidanomasatulinna.blogspot.fi/2013/07/silman-lumetta.html

  Mulla on nyt aikas pikkuinen piha, jonne en ole keksinyt vielä mitään. Sipulikukkia laitan ja kuunliljoja, mutta muuten olen ihan pää tyhjänä. Mutta ehkä se sitten kevään tullen selviää. Mitään isoa huollettavaa en aio kuitenkaan laittaa, sellaista pientä silmäniloa.

  Mukavaa loppuviikkoa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuutio onkin jo hyvä koko vesisäiliölle! Sinulla on ihanaa, kun voit suunnitella uutta pihaa.

   Poista
 3. Oikeastaan olen ajatellut vain yrttiruukkuja takapihalle, ei sinne muuta mahdukaan :)
  Sadevettä meillä kerätään mökillä mustiin isoihin tynnyreihin. Kotipihalla minulla on sinkkiämpäri ja kastelukannu sadevettä keräämässä :)

  VastaaPoista
 4. Näin Pinterestissä ohjeet, missä muovitynnyri päällystettiin rimoilla. Oli ihan kivan näköinen valmiina.

  Miellä kasteluvesi tulee joesta, joka virtaa tuossa tontin rajalla. Tosin meilläkin kasteluvesi olisi muutenkin aika halpaa, vesimaksu kahdelta hengelta vuodeesa 120 euroa. Kannatti muuttaa maalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on ihan luxussysteemit, kun joki on rajalla!

   Poista
 5. Vaikka meillä on oma kaivo ja lampi, joista ottaa kasteluvettä, ollaan myös kerätty sadevettä 1000 litran hanalliseen säiliöön ja saaveihin. Iso säiliö on tallin takana ja se ei pihaan näy. Talon ja kasvihuoneen nurkille seisoville sinisille saaveille, beibe on tehnyt puurimasta sellaiset pujotettavat kehikot, jotka on petsattu. Ovat tosi siistin näköiset!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisitko laittaa jossain vaiheessa kuvia tai postauksen niistä pujotettavista kehikoista. Olisi käyttöä hyville ideoille.

   Poista
  2. Kyllä meidänkin on nyt alettava noita sadevesiä keräämään tavalla tai toisella.

   Poista
 6. Minulla on pihassa leikkimökki, johon laitettiin yhdelle sivulle vesikouru. Vesi valuu saaviin, joka on hieman piilossa mökin sivulla. Minulla taas kaikki pavut onnistuvat varmasti, myös ruusupavut. Muista ei sitten voi sanoa samaa. Mikähän siinäkin lienee syynä? Puutarhurin hommat on niin yllätyksellisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei voi tietää, mikä onnistuu ja mikä ei. Aina tulee yllätyksiä.

   Poista
 7. Puutarhan kastelu käy kyllä melkeinpä kokopäivätyöstä. Meillä kerätään sadevettä tynnyreihin, jotka ovat saman värisiä kuin itse mökkikin eli tumman harmaita. Ne sulautuvat hyvin seinien väriin ja niistä on kiva ottaa sitten lempeän lämmintä auringon lämmittämää vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain täytyy nyt löytää nätit tynnyrit minunkin..

   Poista
 8. Naapuri kaivautti tosi ison säiliön maahan johon menee kaikki sadevedet..ja meillä tuo on tarkoitus myös toteuttaa, sieltä sitten pumpulla kasteluvedeksi. Tällä hetkellä meillä on jokapaikassa säiliöitä, kasvihuoneella 3, talon nurkalla muutama je ne keräävät kaiken mahdollisen sadeveden katoilta. Hyvin pärjää. Meillä vesi ei ole halpaa ehkä oikein raski sitä puutarhaan käyttääkään, jotenkin kauhistuttaa ekologisestikin tuhlata vesijohtovettä..no ollen tälläinen säästeliäs ja omavarainen :)
  Suunnitelmia on vaikka kuinka saas kattoo mikä päätyy tekoon asti.Mukavaa torstaita sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei se hyvä ole kastella vesijohtovedellä. Tosin pariin viime kesään ei ole juurikaan tarvinnut kastella. Taivas on huolehtinut hommasta. Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 9. Mulla on mielikuva, että olen nähnyt jonkun maalanneen sellaisia sinisiä muovitynnyreitä puutynnyrin näköisiksi.

  VastaaPoista
 10. Oi miten kauniita kuvia taas!
  Muoviset vesiastiat eivät tosiaan sopisi tuonne.
  Maanpäälliset astiat kannattaa varmaan sulkea jollain, ettei pikkueläimiä eksy sinne. (Italiassa avoimet vesiastiat olivat kiellettyjä hyttysten torjumiseksi.)
  Meillä on sen verran luonnonmukainen piha, ettei sitä juuri tarvitse kastella. Niinpä ainoa kastelujärjestelmä onkin kantaa kannuilla vettä järvestä tai panna sankkoja talon nurkalle kun sataa. :)
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sara. Joo, kansi pitäisi olla, ettei oravat yms. huku. Pitää tuumitella vaihtoehtoja. Mukavaa loppuviikkoa sinullekin!

   Poista
 11. Tottahan se on, että värikkäät muovihökötykset räystään alla eivät ole mitään kaunistuksia, mutta yritämme kyllä kaikin keinoin hyödyntää sadevettä kasvimaan ja puutarhakukkasten kasteluun. Minäkin kaipaisin vinkkejä kauniimpien vesiastioiden suhteen.
  En ole vielä paljon miettinyt tulevaa kasvukautta, mutta odottelen näkeväni viime keväänä perustettujen kukkapenkkien kukoistusta. Viime kesänä ne olivat vielä hieman paljaan nälöisiä, kun istutetut kasvit eivät ehtineet rönsytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, vinkkejä kaipaillaan täälläkin. Tänä kesänä aion tuon vesiasian saada kuntoon.

   Poista
 12. Meillä sadevettä kerätään vanhaan ammeeseen, ei ehkä niin kaunis sekään, mutta kelpaa;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ammeen saa ehkä paremmin maastoutumaan kuin värikkäät muoviastiat.

   Poista
 13. Siinä on suunnitelmia kerrakseen! Nyt, kun lunta tupruttaa taivaan täydeltä, suunnittelen lähinnä muuttoa jonnekin etelämmäs :-D
  Mäkään en kestä muovisia sadevden keruuastioita. Olen sahannut öljytynnyreistä kannet pois, maalannut ne ruostesuojalla ja sinisellä maalilla ja mun silmään ne ovat paaaaaljon muovisia kivemmat, mutta kauneus on katsojan silmässä. Mä otan sen veden kantamisen liikuntana, mutta sun jalan kanssa on toinen juttu :-( Vähänpä mä kastelen ja vain välttämättömiä, niinpä puutarhani on heinäkuisin aikamoisen kitulias.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei jalka eivätkä kädetkään kestä, kun sitä kantamista täällä riittäisi. Öljytynnyrit kuulostavat ihan kivoilta.

   Poista
 14. Meillä ei pihakaan ole niin hääppönen joten punainen muovisaavi käy ihan hyvin nurkalle :) Lisäksi meillä saa kasteluvettä vanhasta kaivosta (jonka vesi ei käy juomiseen) ja tontin rajalla virtaavasta joesta. Minun haavejuttu olisi kasvihuone :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on vanha kaivo, jonka pumppu on rikki ja kaivo on kuivunut ja ei sinne vettä taida tullakaan. Harmi. Kasvihuone on kiva hankinta.

   Poista
 15. Kyllä saivat kuvasi kaipaamaan kesää vaikka yleensä en tätä päivää kauemmas hamua.
  Meillä on kotona rivarissa käytössä vain isäntä ja julmetun kokoinen kastelukannu - no, joskus myös se letku alakerran saunan ikkunan kautta ujutettuna pihalle.
  Sauvon farmilla taas puutarhavesi otetaan vanhasta kaivosta - se tulee sieltä kyllä ihan putkia myöten jotta kantaa ei tarvitse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos meilläkin tuo vanha kaivo toimisi, olisi ongelma ratkaistu.

   Poista
 16. Tammitynnyri on kaunis ja kokonsa ansiosta siihen mahtuu vettä isohkonkin pihan tarpeisiin. Hintavahan se tosin varmaan on ja aidon tynnyrin saatavuus voi myös olla hankalaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nuo tammitynnyrit maksavat kolmesataa ja ylöspäin. Olen katsellut niitä. Ja ikuisesti eivät kestä.

   Poista
 17. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.
  Meidän mummolan mäellä sadevedet johdetaan kaivonrenkaista tehtyihin 'vesisäiliöihin.'
  Kaksi rengasta korkea, valettu pohja. Talo on rinteessä, siinä se on ollut varmaan helpompi tehdä.
  Sementtirenkaat eivät huuda olemassaoloaan, minusta se on onnistunut ratkaisu. :)

  VastaaPoista
 18. Hanavesi on sen verran kallista, ettei meillä sitä kasteluun käytetä. Eikä sen käyttö ole erityisen ekologistakaan, jos vain vaihtoehtoja on. Kunnallistekniikan myötä porakaivomme jäi kastelukäyttöön. Rakennusajoilta meillä on kaksi isoa harmaata muovitynnyriä, joista toisen nostan kesäksi yläpihalle, toisen alapihalle kasvarin nurkalle. Eivät ole kovin kauniita, mutta kumpikin jää kasvillisuuden lomaan, eivätkä niin kovasti häiritse. Lasken tynnyrit täyteen kaivovettä, joka saa seistä ja lämmetä. Tynnyreistä sitten ammennan kastelukannuihin. Perennoja en oikeastaan kastele muulloin, kuin juuri istutettuja ja erittäin kuivina kausina (joita viime vuosina on ollut aika harvoin). Ruukku- ja kesäkukkia on kasteltava, samoin kasvimaata ja kasvarissa olevia. Olemme miettineet sadeveden talteenottojärjestelmiä, mutta mitään ei ole toistaiseksi saatu aikaan.

  Sinulla on runsaasti suunnitelmia, mutta nythän niille on oivasti aikaa. Lumikärhöön minäkin ihastuin viime kesänä ja toivon sen selviytyvän talvesta. Mikäli ei selviä, menen taatusti hankkimaan uuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kallista on ja ei hyvä muutenkaan. Ratkaisu pitää löytyä tuohon kasteluun. Meillä joutuu aika usein kastelemaan, kun on kuiva hiekkamaa. Jep, lumikärhö on ihana!

   Poista
 19. Ihania kesäkuvia! Täällä myös haaveillaan jo kesästä ja tehdään suunnitelmia. Toiveissa olisi rakentaa tulevana kesänä kasvi-/viherhuone, mutta katsotaan toteutuuko suunnitelma? Piti tehdä se jo viime kesänä mutta ei ihan nuo ilmat sallineet sitä ;)

  Meillä kerätään sadevesiä harmaisiin muovitynnyreihin, uppoavat maisemaan paremmin kuin entiset sähkönsiniset. Ja lisänä meillä on vanha kaivo, joka tosin kuivuu nopeasti jos on kuiva kesä ja sitä oikeasti tarvittaisiin, hahhaa.

  Mutta suunnitelmia ja haaveita pitää olla, hyvä niin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, haaveilla pitää ja nyt on aikaa suunnitella. Kohta alkaa pihakiireet.

   Poista
 20. Sadevesi on hyvää ja halpaa, ja tuossa tynnyriasiassa ummistan silmäni esteettisyydeltä, jos vaan saan siihen vettä muutoin kuin vesijohdoista. Muutaman kerran kesässä vaihdan suihkualtaan veden, jonka käytän kasveille. Näin kerran pajuista punotut korit vesisaavin ympärillä, ei hassumpi idea! Minulla käy hyvin usein niin, että hyötykasvit saavat väistyä, jos kukkasilla on tilan puutetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, hyöty saa meilläkin antaa tilaa kauneudelle!

   Poista
 21. Minäkin kaipaan jotain viherrajausta kasvulaatikoiden ympärille, mutta se ei tule onnistumaan, koska potager on melkein kiinni naapurin rajassa.

  Täällä sadevedet menevät suoraan salaojiin, mutta onneksi salaojat laskevat kaivoon, josta ämpärillä nostan vettä. Kastelu on samalla melkoinen jumppahetki

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastelusta saa todellakin kunnon jumpan aikaiseksi... Meilläkin on yhden sivun verran kasvimaa ihan naapurin vieressä.

   Poista
 22. Meilläkin on muutama muovinen tummanharmaa tynnyri, joihin kerätään sadevettä. Haluaisin kuitenkin jossain vaiheessa maahan upotetun säiliön sadevesille, niin saisi nuo tynnyrit pois. Kauniit kuvat jälleen! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiiu. Jotenkin on tuo vesijuttu täällä ratkaistava. Saa nähdä, mitä keksitään.. Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 23. Meillä on tummanharmaita korkeita vesisaaveja. Honkkarista ostettuja, oli muuten edullisiakin. Ja mielestäni aivan siistejä. Alastuloränniin mies on vaihtanut reilun metrin pätkän taipuvaa harmaata putkea, eli saman kokoista kuin ränniputkikin. Koska se on taipuvaa, saa putken käännettyä ja täytettyä usemammankin saavin. Sitten ku ne ovat täynnä, putki suoraksi ja vedet menee taas kaupungin sadevesijärjestelmään. Kevät se jo alkaa polttelemaan mielessä, pitäis aloittaa mullanvaihdolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo rännisysteemi kuulostaa toimivalta. Jep, kevät on mielessä...

   Poista
 24. Meillä oli alkuun tynnyri yhdellä talon nurkalla jonne sadevedet meni suoraan rännistä. Nykyisin sadevedet ohjataan rännistä maanalaista putkea pitkin tuohon pihalampeen, josta kastelukannulla nostetaan kastelua varten. On ollut erittäin toimiva, halpa ja riittoisa ratkaisu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa toimivalta systeemiltä. Kiitti vinkistä!

   Poista

Kaikki kommentit ilahduttavat. Kiitos vierailustasi blogissani!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...