Jotain tarttis tehdä…

Jotain tarttis tehdä…

Heips! Juhannus oli ja meni. Helle helli meitä.

Helle ja kuivuus näkyvät puutarhassa. Harva se ilta saan kastella puutarhaa parikin tuntia, mutta ei se oikein tunnu missään. Kun multaa hipaisee, on vain pinta märkä. Kärhöihin iskivät vihreät madot ja ruusuihin kirvat.

Rodojen kukinta hiipui ennen aikojaan ja amerikanjalopähkinä työntää keltaisia lehtiä poluille ja penkkeihin. Haravointi ei hyödytä, sillä tuuli heittelee lehtiä lisää sitä mukaa, kuin niitä haravoit. Mutta kaikesta huolimatta rakastan tätä lämpöä!

Lempikukkani pionit ovat aloittaneet kukinnan! Kiitos vinkeistä pionien kaverikukista. Otin kopin Saraheinän perhoangervoehdotuksesta ja kävin ostamassa kymmenen tainta. Luulen, että toimii. Perhoangervo on kevyt ja sopivan ryhdikäs välivihreä. Kiitos vinkistä, Saraheinä!

Ostin viime kesänä varmaan viisitoista uutta pionia, jotka ovat vielä pieniä. Iloitsen valtavasti, että uusista keltainen hybridipioni on tehnyt suuren nupun! Jes!

Tänä kesänä en ole tyytyväinen puutarhaamme. Kaikki on kovin paljasta ja keskeneräistä. Olenkin siitä tyytyväinen, etten ota osaa Avoimiin puutarhoihin. Liikaa mustaa multaa näkyvillä. Ehkä parin vuoden kuluttua näyttää jo paremmalta. Suuri vastuu karuun näkyyn on juurikin tuolla pionipenkillä. Ikävännäköinen kasvarilta päin.

Yllä olevassa kuvassakin on liikaa paljasta multaa. Multakohtiin on nousemassa uudet daaliat Mortin hoitamien tilalle.

Tuon pikkukasvarin viereen tein eilen pari metriä lisää kivituhkapolkua. Siinä oli hankala kohta leikata nurmikkoa.

Multakohtaan olin tehnyt kesäkukille penkin. Nousee vain pari hassu tainta, sillä Mortti-poika talloi tuossa siihen malliin esteistä huolimatta. Nyt viereinen kultapiisku on jo kasvanut niin korkeaksi, ettei valo enää riitä taimille. Pieleen meni sekin yritys.

Pikkukasvariin sain sentään ostettua tomaatit ja kurkut. Kylvin kyllä keväällä tomaatit, vaan en koskaan jaksanut koulia pikkutaimia. Lensivät kompostiin. Ei napannut.

Pihasaarnissamme pesii sepelkyyhkypariskunta vuoden tauon jälkeen. Se ilahduttaa.

Lehtoängelma meinasi kuukahtuu kuivuuteen. Onneksi huomasin ajoissa ja sain sen vielä pelastettua. Limenvärinen särkynytsydän kukki hienosti. Ostin taimen viime kesänä. Tykkään sen väristä. Tänä kesänä ostin valkoisen. Perusvaaleanpunainen on meillä ollut jo ainakin kymmenen vuotta.

Tädyke kukkii. Ruusupenkki on mustalla mullalla. Jo poistamaksi luulleeni valamonruusun versot olivat täyttäneet penkin. Kun revin ne pois, tuli kovin autiota. Austinit kyllä ovat hyvässä iskussa, mutta moni muu ruusu olikin pelkkää kuvitelmaa.. Valamo oli vallannut ne.

Mortti on kekseliäs poika! Löysi mamman mansikat. Olen varjellut metsämansikkakasvustoa, vaan marjoille löytyikin syöjä!

Jep. Jotain tarttis puutarhalle tehdä. Nykytilaan en ole kovin tyytyväinen. No, se on myönnettävä, että olen malttamaton ja varmasti tästä vielä hyvä tulee. Pitäisi vain tulla heti!

Mukavaa sunnuntaita!

32 thoughts on “Jotain tarttis tehdä…

  1. No, kyllä tuo teidän "lapsi"kasvaa ja toivottavasti viisastuu, niin ettei kaivele ja tallaa. Sulla on niin valtavasti kaikkea, ettei vieraan silmään näy nuo mainitsemasi puutteet. Kesää on vielä jäljellä ja kukkia kasvaa ja toiset lakastuu.

  2. Puutarhassa ei voi olla kaikki aina kukassa, vihreäkin on kaunista, kun on monen sorttista ja mallista. Tehän munklasitte viime vuonna koko pihan muistaakseni? Varmaan moni kasvi nyt vähän miettii olemistaan ja ehkä kukinta on kärsinyt siksi. Malttia Satu, kyllä siitä hyvää tulee. Mortti herkkusuu 😀

  3. Minä olen myös sellainen, että haluan heti nähdä tuloksia ja jos siinä kestää, saattaa vähän hermo mennä tai oikaisen mutkat suoriksi toisella tapaa 🙂 Hyvähän tuo sinun puutarhasi on! Meillä poika kävi syömässä takapihan mansikat 🙂

  4. Ymmärrän tuskasi, sitä haluaisi muutokset heti. kasvit kuitenkin kasvavat miten haluavat. Minäkin olen joutunut jo kerran poistamaan jo poistetun ruusun maahan jääneitä versoja. Uskomattoman pienestä lähtee ei toivotut ruusut kasvamaan. Minusta pioni on vähän sellainen perenna joka ei kaipaa välikasveja, pitää silti googlettaa tuo angervo, voi olla kiva idea paljaan maan täyttämiseen.

  5. Kyllä sinun puutarhassasi on jälleen niin kaunista. Oli tosi kiva käydä muutama kesä sitten. Onneksi kesää on vielä jäljellä, moni asia ennättää korjautua. Mortti on mainio ja kaunis koira.

  6. Toivossa on hyvä elää. Jätän rumat kohdat kuvien ulkopuolelle. En kestä katsella niitä.

  7. Totta, kun olisi sitä vihreää niissä multakohdissa. Jep, pistimme koko pihan nurin. Maltti ei taida kuulua hyveisiini..

  8. Jep, tässä heti kaikki mulle nyt! Hih, mansikat maistuvat.

  9. Niinpä. Hidasta on. Valamonruusu sai juuri porttikiellon tälle tontille. On kaunis ja tuoksuva, mutta… Alkuun en välikasveja pannutkaan, mutta en jaksa vuositolkulla katsella mustaa multaa, kun pionit kasvavat niin hitaasti. Voin sitten pionien kasvettua siirtää välikasvit muualle.

  10. Kiitos, Anneli A. Toivotaan, että aukot täyttyvät edes vähän. Mortti on hauska.

  11. Puutarhuri pakkaa olemaan aina malttamaton, mutta hitaasti hyvä tulee.
    Mukavaa loppukuuta. ??

  12. Minusta taas teidän pha näuyttää niin upealta, että voisit osallistua mihin tahansa kisoihin <3
    Ja voi tuo teidän Kultsi, hän on niin iso jo:D

    Aurinkoista viikkoa!

  13. En minäkään löydä valittamisen aiheita näin kuvien perusteella, rehevältähän siellä näyttää. Mutta toki ymmärrän sinua, kun multaa on näkyvissä, sehän vaatii jotakin pinnalleen. Kärsivällisyyttä, sekä kasvien että Mortin suhteen ja mukavaa kesän jatkoa!

  14. voi Mortti mikä herkkusuu olet! arvaappa vaan et myös Helmi rakasti marjoja, tänä vuonna saimmekin ekaa kertaa syödä itse pihamaamme ahomansikat.
    puutarhasi on upea ja nuo pionit ovat niin ihania parhaillaan. koska sinulla on pioneja pitkä penkki, niin eriaikaan kukkiva välikasvi on todella hyvä ajatus. totta, musta multa ei välttämättä hivele silmää, mut minusta se ei näytä pahalta. oikeastaan kuuluu asiaan minusta. puutarhassa on eri vaiheita ja aina kaikki kohdat eivät voi millään olla tip top kunnossa. vanhoja perennapenkkejä on välillä ihan pakko uusia.
    ihania aurinkoisia päiviä Sinulle Satu, nauti ihanasta kukoistavasta puutarhastasi puutarhapenkillä istuen ja kyyhkyparin kujerruksia kuunnellen:))

  15. Tutulta kuulostaa tuo malttamattomuus… 😀 Kyllä se siitä suttaantuu, niinku mun sisko aina meinaa, ennemmin tai myöhemmin. Mulla on pionien välissä nukkapähkämöä, peittää maanpinnan ja vähän pilkistelee sieltä väleistä hopeisena, mut tukiapua siitä ei oo. Mortti on kyllä söpö!

  16. Maltti ei kuulu myöskään omiin hyveisiini puutarhanhoidossa. Vähän aikaa jaksaa aina jotain epäkohtaa katsella, mutta sitten täytyy laittaa toimeksi. Minusta puutarhasi on todella kaunis multineen päivineen. Ja Mortti on ihana apulainen 🙂 Toivottavasti se jättää daaliasi nyt rauhaan.

  17. Ihania tunnelmia. <3 Olisiko vinkkejä meidän Rhodolle, voi miksi nytkin kukki vain 4 kukkaa ja viime vuonna ei sitäkään. Uutta lehteä tekee koko ajan kyllä.

    kivaa viikkoa Satu ihana. <3

  18. Kiitos, Kruunuvuokko. Niinhän se on. Kesä on vain kerran vuodessa, ja silloin pitäisi olla valmista.

  19. Kiitos, Souliina. Yleensä olen puutarhaamme tyytyväinen, mutta tänä kesänä en ole. Pitää koettaa kohentaa. Mukavaa viikkoa!

  20. Kiitos, Sirkku. Maltti ei ole valttini, mutta ei tässä mikään auta. Pionien kanssa ei auta hötkyillä.

  21. Mortti on herkkupeppu. Kiitos. Multaa näkyy ihan liikaa. Iso muutos tehtiin syksyllä ja nyt pitäisi vain malttaa odottaa rehevämpiä aikoja. Hih, en taida olla istujatyyppiä, vaikka noita istumapaikkoja perustankin.

  22. Ilmeisesti myöhemmin. Mortti on omanlaisensa höppänä.

  23. MOrtti on ihana! Puutarha ei tällä hetkellä niinkään. Ei se jätä..

  24. Nyt kukinnan jälkeen katkaise ne kukinnot, jotteivät ala kasvattaa siemeniä. Lannoita rhodolannoitteella, jotta tekee runsaasti nuppuja ensi vuodelle ja saat nauttia kukista.

Ilahdun kommenteista. Kiitos, kun kommentoit!

Back to top
%d bloggaajaa tykkää tästä: