10.8.2014

Inspiraation kourissa! - Inspiration!


Tykkään valtavasti tästä etupihastamme ja sivupihasta keväisen uudistuksen jälkeen ja olen tuntenut jonkinasteista tyytymättömyyttä takapihamme suhteen. Sen pitäisi olla se paraatipiha ja mielestäni jää nyt auttamatta näiden uudistustemme varjoon.


Vaan tänään välähti! Katselin tänään tv:stä Monet'n puutarhaa ja sain valtavan inspiraation. Hyvä, että pysyn pöksyissäni!

Rakastan rehevää, värikästä, kukkaisaa puutarhaa ja sellainen on tavoitteenani. (Toki on meillä hyötykasvejakin ja satoakin tulee, mutta meikä on kukkanainen henkeen ja vereen ja siksi satopostaukset ovat vähissä...)

Tavoittelen siis rehevää kukkapuutarhaa, jossa on paljon värikkäitä kukkia runsain määrin kukassa toukokuusta aina elokuun lopulle. Ajatuksen tasolla homma alkaa nyt hahmottua...

Koko kesän ajan olen pohtinut, miten korjaisin takapihaamme. Jotenkin olen tähän asti pitänyt pyhästi kiinni entisen asukkaan tekemistä istutuksista ja tehnyt omat suunnitelmani muuttamatta niitä. Vaan nyt puhaltavat uudet tuulet.

Tein ajatuksistani piirustuksen tuohon alla olevaan kuvaan. Toivottavasti siitä saa jotain tolkkua...

I love our front yard and new garden path we built this spring. Now, I've felt unsatisfied with our back yard, which should be the best  and showy one...

This morning I got inspiration, while I saw Monet's garden on television! Now, I know, how to change our backyard. There will be a main path and some side paths and flower beds between them. Here's a drawing to describe my ideas, I hope you can see, what I mean...


Kuva on vähän vinosti otettu, mutta tuo takapihan pääpolku tulee samansuuntaisesti kasvarin kanssa ja kohtisuoraan taloomme nähden. Polusta tulee leveämpi kuin sivupihojemme polut. Polku tulee olemaan soraa ja reunustettu kivillä. Polun ylle tulee useampi köynnöskaari ja luultavasti ruusuköynnöksiä.

Pääpolun puoliväliin tulee ympyrä ja neitopatsas muuttaa sen ympyrän keskelle. Pyydän miestäni tekemään neidolle jalustan. Neidon ympärille tulee kukkia ja sitten sitä polkua ja soraa. Polusta lähtee tulevina vuosina sivuhaaroja ja niiden väliin tulee istutuksia..

Nurmikon määrä tulee vähenemään reilusti. Jonkinlainen kastelujärjestelmä pitää kehitellä. Tänä kesänä jo yli kuukauden ajan on kulunut kaksi tuntia vesiletkun varressa kukkia ja hyötykasveja kastellen.

Tänä keväänä rakennettu polku yhtyy tuohon tulevaan pääpolkuun tuon kivireunan editse. Polun ja talon väliin aion istuttaa jotain kuivuutta sietävää maanpeitekasvia, joten sekin kituva nurmikon kaistale häviää. Amerikanjalopähkinä vie kaikki mehut maaperästä siitä kohtaa.

Homman tähän polkuprojektiin aloitan jo tänä syksynä. Se alkaa perennojen jakamisella ja istutuksella tulevan polun varsille. Istutusten jälkeen syksyllä tai keväällä alamme rakentaa polkua. Jes, jes, jes!!!

Alla muutamia kuvia eiliseltä.

There will be a main path and several side paths and flower beds between. There will be a circle on the gravel path and a statue in the middle of it and flowers around the statue. There will several vine arches and rose vines above the main path.

I will start this project this autumn and continue it next spring. Now, it's still too hot and dry to start, but later this autumn...

Here are some pics of our garden from yesterday.
Jonkun mielestä tuo voi olla viidakko, mutta minä rakastan tuota kukkapaljoutta!

Someone may think, this a a flower jungle, but this is the way I love it!
Lepää vaan, Mikki. Kohta alkavat puutarha-apulaisen kiireet!

Have some rest, my assistant. Soon you'll be in a hurry with gardening and building!

77 kommenttia:

 1. Kaunista! Hyvät suunnitelmat. Itsekin huomaa, kuinka edellisen asukkaan jäljiltä jotain asiaa ei olekaan niin helppo katsoa uusin silmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Totta. Jotenkin sitä jämähtää jo olemassa olevaan.

   Poista
 2. Ruusukaari kuulostaa ihanalta! Välillä on hyvä repäistä ja tehdä jotain uutta ;)

  VastaaPoista
 3. Hyvältä kuulostaa! Varsinkin nuo ruusuportit olisivat varmasti upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että osaan toteuttaa suunnitelmani..

   Poista
 4. Sinulla on jo nyt aivan ihana puutarha, mutta tiedän tunteen, että rakas harrastus vie mennessään, ja aina on kiva tehdä jotain uutta. Ulkomaiset puutarhaohjelmat ovat upeita, ja olen myös kuolannut muotopuutarhoja, joissa on upeasti leikatut pensaat :)

  VastaaPoista
 5. Your garden still looks awsome ,so much flowers and colors .You have a lot of plans and i'm sure it wil be beautiful .Wishing you a happy week
  Elisabeth

  VastaaPoista
 6. Ihana kukkameri!!<3
  Kivat suunnitelmat!
  Mukavaa pian alkavaa viikkoa Satu!

  VastaaPoista
 7. So nice that Monet's garden gave you so much inspiration. By the way I love your flower jungle and Monet loved a flowerjungle too.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you, Janneke! I think I have to renew my jungle a little... make some order.

   Poista
 8. No niin, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Hieno siitä tulee ja tuo rehevyys on todella upeeta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Anski. Täytyy sanoa, että tuo rehevyys tänä vuonna vähän yllätti meikäläisen ja joudun vähän karsimaan ja uudelleen järjestelemään noita istutuksia.

   Poista
 9. Voi maailma miten ihana tuo puutarhasi onkaan! Kumpa mullakin vielä joskus olis jotain tuollaista!

  VastaaPoista
 10. Kaunis on teidän piha kukkineen yms. Tykkään juuri tuosta paljoudesta, rehevyydestä ja kukkivista jotka tuovat paljon väriä. Ja oiken mahtava suunnitelma, tulee upeeta jälleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuden alueen rakentamisen lisäksi, joudun järjestelemään noita entisiä. Muuten käy kuin Muumien viidakkoseikkailussa ;O)

   Poista
 11. Ai että...ei voi mitään kun se inspiraatio iskee. Eikun tekemään...Kaunista on siellä jo ja vielä hienompaa tulossa :)

  VastaaPoista
 12. Kuulostaapa upealta suunnitelmalta!!!! Itsekin himoitsen tuollaista ruusukaaripolkua, mutta sille ei vielä ole paikkaa. Odotan innolla kuvia uudelta takapihalta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tajua, miten en ole keksinyt tuota ratkaisua takapihalle aiemmin...

   Poista
 13. Hieno suunnitelma! Minä tykkään rehevästä vaikka se ei vielä omassa pihassa näy. Ehkä sitten kun tässä on eletty toiset 9 vuotta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tänä kesänä vähän liiankin rehevää..., joudun myllääämään lähes kaikki istutukset.

   Poista
 14. Monet on kyllä tismalleen oikea henkilö, jonka puutarhasta ammentaa inspiraatiota. Kunpa joskus pääsisi käymään Givernyssä paikan päällä ihailemassa tuota upeaa puutarhaa. Siitä on itseasiassa olemassa kirjakin, olen joskus lainannut kirjastosta. Kannattaa tutustua, jollet ole aiemmin kirjaan törmännyt. Siinä on joitakin upeita kuvia !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne Monet'n puutarhaan haluan minäkin joskus ehdottomasti! Kiitos kirjavinkistä.

   Poista
 15. Vastaukset
  1. Mulla noita suuruudenhulluja ideoita pukkaa ;O)

   Poista
 16. Hengästyttää lukea upeita suunnitelmiasi! Itseltä ei tahdo onnistua enää juurikaan isommat projektit terveyden takia, joten kovin isoja mullistuksia en voi ajatella kysymättä ensin tekijän eli mieheni mielipidettä :)
  Upeaa kukintaa on vielä tähänkin aikaan pihallasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuo minunkaan vartalo meinaa noita projektejani kestää. Onneksi teinilapset ja mies auttavat.

   Poista
 17. Hienot suunnitelmat! Eikun toteuttamaan! Minulla alkaa myös nurmikon valloitus:)

  VastaaPoista
 18. Jep, viidakot ovat parasta :D Ihana kukkarunsaus sinulla, tykkään !

  VastaaPoista
 19. Hyvä suunnitelma! Vielä on kesää jäljellä ja johan helteet helpottavat, niin jaksaa paremmin. Niin ja syksyhän on parasta istutusaikaa :).

  VastaaPoista
 20. Kiva suunnitelma ja totta, puutarhastanne tulee jo nyt mieleen Monetin maalaukset. Sama juttu - tosin sisustuksen suhteen, joskus jämähtää jonnekin ja ei osaa katsoa uudella tapaa. Itse tyhjensin pääeteisen ja nyt kun se on tyhjä - näen uudella tapaa. Inspis kun iskee, niin mikään ei pysäytä♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on. Meikäläisen on pakko päästä tekemään heti, kun saan idean.

   Poista
 21. Teillä on niin hurjan kaunis puutarha!! Mä oon niin surkea kukkien kasvattaja, et voin vaan haaveilla tuollaisesta :)

  Kivaa viikkoa sinulle! <3

  VastaaPoista
 22. Siitä tulee varmasti upea!

  Muistankohan oikein, viimeisimmässä Hem & antik - lehdessä taisi myös olla Monetin inspiroima puutarha. Minulle on jäänyt mieleen valtaisa kukkameri.

  VastaaPoista
 23. Oh, Mickey is pictured. I missed this beautiful dog.
  Your garden is gorgeous, colorful and very lush.
  Greetings.
  Lucia

  VastaaPoista
 24. voi sinua touhulaista siellä, ihanan näköistä on jälleen tulossa

  VastaaPoista
 25. Ihailen taitoa miten joku osaa tehdä tuollaisia pihoja, ruusukaaresta tulee varmasti upea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Johanna! Toivottavasti saan toteutettua ideani aikomani mukaiseksi.

   Poista
 26. Kukkapaljous on komeaa katseltavaa. Ja sinulla kaikki todella kukoistavat! Uudet suunnitelmat kuulostavat mielenkiintoisilta ja jänniltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, nyt kukoistaa jo vähän liikaakin. Nämä elokuun sateet ovat saaneet kasvien vallankumouksen aikaan!

   Poista
 27. Upeaa kukkaloistoa! Tykkään tuosta valkoisesta koukeroisesta kaariportista, ja valkoisesta istuinryhmästä. Käyvät niin nätisti kukkien seuraan. Arvelenpa, että takapihastasi tulee vähintään yhtä hieno:) Eikö olekin mahtavaa, kun keksii ratkaisun johonkin ongelmakohtaan?

  VastaaPoista
 28. Your garden looks like a huge and beautiful flower arrangement. What a joy it must be to walk among all of your colorful beauties!

  VastaaPoista
 29. Hienoa, että inspiraatio kärpänen iski taas! Minäkin ammennan noita telkun puutarha ohjelmia ja niistä on syntynyt monenmoisia inspiksiä! Eikun toteutuspuoleen käsiksi!

  VastaaPoista
 30. Hieno suunnitelma ja hyvin suunniteltu on puoliksi tehty,

  VastaaPoista
 31. Voiko siitä tulla rehevämpäää? Kaunista on ja kukkivaa ja värikästä!

  Ja moi Mikki! Sinä ja minä otamme lunkisti vaan ;-)))!/Anja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt alkaa olla jo liiankin rehevää. Joudun karsimaan monta kasvia kovalla kädellä.

   Poista
 32. I love your inspiration, very interesting, especially statue and flowers around it!
  I had an inspiration yesterday too, changed the design of astilbes and phlox. Now I have back ache.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I know what back ache is! Happy weekend, Nadezda!

   Poista
 33. Voiko tähän enää mitään lisätä, kun kaikki on täydellistä ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt alkaa olla jo vähän liikaakin - kiitos elokuun sateiden...

   Poista
 34. Inspiraation kourissa on ihanaa!
  Huikeat suunnitelmat taas.
  Ruusuportit kuullostavat ihanalta ja mihin sitä nurmikkoa oikein tarvitseekan!

  VastaaPoista
 35. Hienot suunitelmt varmasti tule olemaan kaunis. Puutarhasi on jo nyt hyvin kaunis :)

  VastaaPoista
 36. Your garden is already so beautiful but we always seem to want to change to redesign our flower beds. I love how bright and colorful your garden is. Have a great weekend! :o)

  VastaaPoista
 37. Satu, mikään ei voita runsasta puutarhaa! Minäkin yritän kadottaa nurmikkoa, mutta pakko jättää alapihalle eli hedelmäpuutarhan viereen pieni telmimimspaikka koiruuksille, vieraileville lapsille sekä mm. klapien tuonnille yms. huoltoon ja remontiin liittyvää eli sinne tulee 'huvilatie', jota käytämme kesäisin melkein yksinomaan.

  Minun pitäisi kadottaa kaikkialta muualta paitsi lehdosta saniaiset. Se on keväällä niin ihana, mutta todellisuudessa on nyt vienyt talon pitkän puolen sivulta mm. kaikki sormustinkukat.

  Ihan kateeksi käy, kun minulla ei ole nyt edessä vastaavaa kuin sinulla: Puutarhan tulevia pohjapiirrustussuunnitelmia, uusia polkuja, valtaisaa perennojen siirtoa tms. Meillä viikonloppu puusavottaa ja kohta lehdosta pakko kaadattaa kaksi noin satavuotiasta puuta, joista toinen saanut salamaniskemän ja toinen lahonnut. Niin arkista verrattuna sun juttuihin, mutta ehkä sitten vuoden päästä annan itselleni enemmän puutarha-aikaa.

  Nautinnollisia puutarhaunelmia!

  VastaaPoista

Kaikki kommentit ilahduttavat. Kiitos vierailustasi blogissani!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...